• A fost finalizată prima fază a gazoductului BRUA
  • Aduce gaze din Azerbaidjan pe traseul Bulgaria, România, Ungaria, Austria
  • 500km de conductă străbate România de la sud la vest

Prima fază a gazoductului BRUA a fost finalizată. Gazoductul trece prin Bulgaria, România, Ungaria și Austria.

Victor Vlad Grigorescu, fost ministru al Energiei: „Este extrem de important că astăzi avem posibilitatea să ne mândrim cu un proiect românesc, care a fost dus de la cap la coadă cu resurse proprii, într-un timp absolut rezonabil. Vorbim de 500 de km de conductă, care străbate România de la sud la vest și ne dă posibilitatea să permitem tranzitul de gaze naturale la presiune înaltă.”

Practic, BRUA este o coloană vertebrală a sistemului național de transport, de care aveam foarte mare nevoie și care constituie baza pentru câteva dezvoltări utlerioare, inclusiv cele care vor duce la preluarea gazelor pe care le vom exploata, sper, cât mai repede din platoul continental al Mării Negre.”

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Această conductă leagă bucăți de infrastructură deja existente. Adică ne leagă de sistemul bulgăresc de transport gaze naturale și ne leagă și de cel din Ungaria.

Victor Vlad Grigorescu, fost ministru al Energiei: „Eu cred că aceste două state nu sunt singurele care vor beneficia de proiect. De BRUA va beneficia și Republica Moldova și poate vor beneficia și dezvoltări de proiecte către Balcanii de Vest.”

„Există în partea de sud a României și în partea de vest dezvoltări care încă trebuie duse la capăt. Bulgarii trebuie să se interconecteze cu Grecia. Desigur, trebuie să vedem dezvoltări și ale conductei din Ungaria, care leagă Austria.”

Această conductă o să creeze în toată Europa Centrală și de Est o infrastructură mai solidă care să permită diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz natural.

Victor Vlad Grigorescu, fost ministru al Energiei: „Este cu siguranță un proces complicat și am văzut că există întârzieri de toate părțile, dar eu am convingerea că până la urmă, BRUA este un proiect solid, iar cei care câștigă în această luptă geopolitică sunt cei care pun în practică proiectele nu doar ceic are desenează pe hârtie tot felul de alternative, fără niciun fel de sustenabilitate.”