• În Piața Moghioroș, tarabele scoase afară, lângă piață, sunt goale
  • La Piața Crângași, producătorii au protestat
  • Fermierii spun că marfa nu va rezista afară la temperaturi foarte mici

A trecut prima zi cu piețe închise, așa că e un moment bun să tragem linie pentru un prim bilanț. Ca să-ți faci o idee cum merge treaba, îți dau exemplu Piața Valea Ialomiței. S-a mutat pe acoperiș, acolo unde era parcarea.

Fermierii de acolo nu-s mulțumiți. Principalii lor clienți sunt oamenii în vârstă, cărora le este greu să urce panta abruptă.

Marian, producător: „Când o să fie frig, n-o să mai urce nimeni. Și încet-încet, dacă mai veniți peste două, trei, cinci zile să mai filmați o dată, o să găsiți tarabele goale.”

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Nu am nimic cu dânșii, dar nu e nicio diferență între supermarket și noi nu este absolut nicio diferență. Spații închise acolo, spații închise și la noi în piață.”, adaugă un alt producător.

La Piața Crângași, oamenii au protestat, apoi și-au încărcat marfa în mașină și au plecat acasă. Mutarea tarabelor afară nu este o soluție.

„Păi este o grămadă de marfă. Ia uite strugurii. Ce să fac cu ea? O arunc. Cum ai pus marfa pe tarabă, în aer liber, a înghețat. Toată marfa mi se strică.”

Amalia vine de 2-3 ori pe săptămână în Piața Crângași pentru că fructe și legume proaspete.

Amalia, client: „Mie nu mi se pare cea mai bună idee, adică oricum în supermarket când intrăm stăm câte 2-3 ore, suntem înghesuiți ca sardinele. Totuși sunt afaceri ale unor oameni care totuși cresc produsele cu mâna lor. Nu știu, mi se pare că lovim destul de mult în economie.”

Piața 16 februarie din Sectorul 1 rămâne în continuare deschisă, pentru că „nu are geamuri”, explică expozanții.(VO2)

Sunt separatoare între vânzători și clienți, dar nu din plexiglas, cum te-ai fi așteptat, ci o improvizație din folie alimentară.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oroș, promite că vei găsi cu ușurință produse românești în continuare.

Adrian Oroș, Ministrul Agriculturii: „Primăriile și operatorii economici care gestionează piețele, pot amenaja spațiu de vânzare în așa fel încât producătorii de produse romanești să aibă posibilitatea să își vândă produsele.”