• Primele zece companii de stat au înregistrat pierderi 3 miliarde lei
  • Ziarul Financiar le numeste „Cele mai mari găuri ale statului”
  • Cristian Hostiuc: „Florin Cîțu este extrem de vehemenet. Arată ca o Margaret Thatcher

Trei miliarde de lei pierderi, într-un singur an. 68.000 de angajați, în total. Sunt cifrele de groază pentru bugetul României înregistrate doar de primele zece companii care merg pe minus. Ziarul Financiar le numeste „Cele mai mari găuri ale statului”.

Topul pierderilor la companiile de stat

CompaniePierderi 2019Angajați 2019
Complexul Energetic Hunedoara1,1 miliard de lei4.044
Complexul Energetic Oltenia863 milioane de lei12.900
Metrorex313 milioane de lei4.445
CFR Marfă237 milioane de lei5.373
TAROM170 milioane de lei1.811

Complexul Energetic Hunedoara a depășit 1 miliard de lei pierderi în 2019 și are peste 4.000 de angajați. Cel din Oltenia, doar 860 milioane gaură, la care au contribuit 13.000 de angajați.

Metrorex, despre care se discută intens în ultimele săptămâni, 330 de milioane pierdere și 4.500 de salariați. CFR Marfă a mers într-o pierdere de aproape 240 de milioane de lei, la peste 5.300 de angajați. Și la TAROM au zburat banii: 170 de milioane de lei pe minus. Acolo sunt 1.800 de angajati.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Premierul Cîțu a amenintat că astfel de companii vor mai primi bani de la buget doar dacă vin cu planuri de restructurare. Nu-l ascultă nimeni.

Florin Cîțu, premierul României: „În continuare cred ca este nevoie de o reanalizare a legii salarizarii. Sporurile reprezintă aproape 26% din peste 100 de miliarde de lei. În ultimii ani de zile cheltuielile cu salariile din sectorul public s-au dublat. Eu nu cred că performanța în sectorul public s-a dublat. Aș vrea să avem o legătură clara pentru cetățeni între performanța acelui sector și veniturile celor din sectorul public.”

Cristian Hostiuc: „Cîțu este extrem de vehemenet. Arată ca o Margaret Thatcher”

Florin Cîțu are ocazia să fie Margaret Thatcher al România, scrie Cristian Hostiuc, directorul editorial de la Ziarul Financiar.

„Florin Cîțu este extrem de vehemenet. Arată ca o Margaret Thatcher. Ea a fost premierul Marii Britanii între 1979 și 1990 și a intrat în istorie, pentru că a reformat o întreagă țară deschis piața financiară pentru lumea globală, a câștigat un război cu Argentina”, a spus Cristian Hostiuc.

„Vorbele lui Cîțu sunt extrem de generoase. Am crescut bugetul de salarii public de la 50 de miliarde la 120 de miliarde, dar performanța nu s-a dublat. Ce face concret? (…) Acum aflăm că vom analiza legea salarizării. Cât timp au fost în opoziție și au lucrat remote, nu puteau analiza?”, a adăugat Cristian Hostiuc.

„PNL-ul și PSD-ul sunt principalii vinovați, ei stau împotriva reformei. Trebuie să ne rugăm să intrăm într-o criză profundă, să nu mai avem bani la buget să se facă ceva. Nu suntem în situația asta”, a spus Cristian Hostiuc.