• Numai 10% din producția autohtonă de autovehicule se vinde în România
  • Masinile fabricate în Romania se exportă, pe lângă UE, și în Rusia, Turcia, nordul Africii şi Madagascar
  • Piața auto din România a scăzut cu doar 10% în pandemie

Industria de autoturisme are cel mai mare aport la PIB-ul României. Avem uzina Dacia de la Mioveni şi cea Ford din Craiova. Secretarul general al Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România, Adrian Sandu, spune că scăderile de producție nu au fost, totuși, atât de dramatice ca în vestul Europei.

Adrian Sandu, Secretar General ACAROM: „10% din producţia de vehicule din România se vinde în România, restul este exportat. În afară de tările membre UE, exportăm în Rusia, Turcia sau nordul Africii, chiar şi în Madagascar. Campionul producţiei vehiculelor din România este modelul Dacia Duster. Peste 180.000 de unităţi. Totalul producţiei Ford din România înregistrat anul trecut se ridică undeva la 179.000 de unităţi.”

Adrian Sandu spune că maxima producţiei ultimilor 5 ani a fost atinsă în 2019, cu circa 490.000 unităţi produse.

Adrian Sandu, Secretar General ACAROM: „Putem ajunge fără probleme, în opinia mea, la un volum de 550.000 de unităţi. Industria auto reprezintă cel mai important sector naţional şi nu doar datorită numărului de angajaţi. Cifra de afaceri a industriei auto a fost la nivelul anului 2019 la 31 miliarde de euro. Industria auto din România reprezintă 14% din PIB.”

Bogdan Alecu, de la Ziarul Financiar, spune că diferenţele de producţie între Dacia şi Ford s-au micşorat în anul care tocmai s-a încheiat.

Bogdan Alecu, jurnalist Ziarul Financiar „Chiar daca piaţa europeană a scăzut cu 25%, cu un sfert, anul trecut, noi datorită unui nou model am scăzut numai cu 10% per total. În anul 2020, Dacia a vândut la nivel mondial 520.000 de unităţi. Dintre acestea 260.000 au fost produse la Mioveni şi tot aproximativ 260.000 de unităţi au fost produse în Maroc. Noi avem o singură uzină, la Mioveni. Marocanii au două uzine.”

În ultimii 5 ani Dacia a produs peste 1.577.800 de unităţi, Ford peste 550.000, numărul total de automobile produse în România în aceeaşi perioadă fiind de circa 2.127.800 unităţi.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA