Proprietarii de crame, nevoiți să se reinventeze: „Este testul generaţiei noastre”

  • Producția de vin din 2020 e mai mică cu 30-35% față de anul trecut
  • Seceta și graurii au scăzut producția de struguri
  • Florin Stegariu s-a reinventat şi mizează pe retail şi online

Vinul de anul acesta este mai bun, dar mai puţin. Îţi spune acest lucru Florin Stegariu, un tânăr de 27 de ani din Iaşi.

Are aproape 87 de hectare de viţă de vie și propria sa cramă. Vremea caldă dă gustul bun al vinului, dar producția a scăzut cu o treime față de anul trecut.

O parte din vină o poartă seceta, dar mai e un dușman al strugurilor la care ne gândim mai rar – graurii.

Păsările sunt ocrotite de lege și fac prăpăd în vița-de-vie. Florin trebuia să încheie un contract cu China, dar din cauza pandemiei exportul a fost pus pe pauză.

A fost nevoit să se reinventeze: îşi vinde vinul în retail şi a început să investească în online.

Florin Stegariu, proprietar Crama Strunga: „Avem ca şi canal principal de distribuţie segmentul HORECA, cu o prezenţă de peste 80%. Ne-am reinventat, este testul generaţiei noastre.”

Afacerea este una de familie şi mizează pe calitate. Pe multele hectare de care are grijă a plantat de la Fetească, până la Chardonnay.

Ana-Maria Rus, corespondet Aleph News: „Stugurii sunt culeşi în lăzi mici. În acest fel muncitorii îi aleg pe cei mai arătoşi, iar strugurii stafidiţi sunt daţi la o parte. De aici vine şi calitatea vinului.”