• Proprietarii de hoteluri și restaurante au protestat pașnic, marți, în țară
  • Antreprenorii din industrie au pierdut 70% din cifra de afaceri anul trecut
  • Fiecare proprietar de restaurant a avut pierderi de peste 120.000 de euro în 2020
  • 25% dintre antreprenorii din HoReCa şi-au închis definitiv business-urile

Industria ospitalității a protestat pașnic marți. Patronii și angajații au ieșit cu pancarte în fața unităților lor, în toată țara. Cei mai nemulțumiți sunt în Cluj. Aici, localurile s-au deschis pe 12 februarie și s-au închis, din nou, după doar patru zile. Asta, pentru că rata de infectare a sărit, din nou, de 3 la mia de locuitori. Și la Iași au fost proteste.

Claudiu Bârnoveanu, manager investiții Hotel Unirea: „În acest domeniu activează foarte multe persoane, foarte mulți cetățeni ai acestei țări care la rândul lor au copii, au parinți care trebuie să-și câștige pâinea și care speră în decizii corecte și favorabile față de această industrie.”

Lucian Hanganu, proprietar Hotel Continental Iași: „Azi închidem, mâine deschidem. Astăzi dăm micul dejun în cameră, mâine îl servim la restaurant. Facem tot felul de cheltuieli pentru orice modificare de legislație. Noi ne supunem.”

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII
MESAJUL REGELUI CHARLES
BEYONCE LANSEAZĂ UN NOU ALBUM

Și la Constanța, angajații și patronii și-au spus nemulțumirile.

Anca Nedea Pavel, manager Hotel Opal și director Organizația Patronală Mamaia: „O să începem o caravană de proteste, până o să se înțeleagă că trebuie să deblocheze M2 numai pentru turism, pentru toate IMM-urile cu capital românesc care au nevoie să supraviețuiască și dau voucherele românilor ca să poată să-și vadă țara în continuare.”

Industria restaurantelor avea înainte de pandemie o cifră de afaceri de 5 miliarde de euro. Dar, în 2020, industria a pierdut 70% din această sumă.

Care este update-ul pierderilor în acest domeniu și ce promisiuni nerespectate îi face pe antreprenori să protesteze din nou

Anul trecut, în luna august, antreprenorii au mai avut un protest. Atunci au protestat pentru a primi despăgubiri financiare și împotriva restricțiilor COVID. Aceste despăgubiri pe care nu le-au primit nici în prezent i-a determinat să iasă din nou la protest.

Autoritățile le-au promis despăgubiri de 2 miliarde euro, iar până acum au primit doar 200 milioane de euro, spun reprezentanții HoReCa.