• Datele INS arată că PIB-ul a scăzut cu 5,1 % în primele 9 luni
  • Agricultura românească încheie cel mai prost an din ultimii 30
  • Un impact pozitiv au avut sectorul de construcții și IT&C

Fiecare criză are câștigătorii și pierzătorii ei. Iar pierzătorii au tras PIB-ul României în jos. După primele nouă luni, INS arată că produsul intern brut a scăzut cu 5,1 %.

Cel mai mult a pierdut din cauza scăderilor din agricultură, industrii horeca și de sectoare a căror activitate a fost interzisă sau îngrădită.

Diana Cercel reprezintă un lanț de cinematografe. Unul dintre cele mai afectate sectoare. Spune că pentru ea, fericirea înseamnă redeschiderea.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Diana Cercel, purtător de cuvânt Happy Cinema: „La finalul lunii septembrie am avut de la începutul anului o scădere cu peste 75 % a indicatorilor financiari, comparativ cu anul trecut. Din șase locații însă, tocmai am redeschis un cinematograf- pe cel de la Focșani. Există studii care arată că industria va reveni la cifrele din 2019 abia în 2023-2024. Nu au existat concedieri , toți angajații lanțului de cinematografe au intrat în șomaj tehnic.”

Construcțiile și sectorul IT au mai atenuat prăbușirea PIB. Analistul economic Adrian Mitroi spune că cifrele care arată că o creștere sunt în sectoare în care am investit deja. Restul sunt cu minus.

Adrian Mitroi, analist economic: „Pe sectoare, unele sectoare- producția industrială de exemplu pentru că au și coborât foarte mult este efectul de bază, coborâm foarte mult deci orice creștere este substanțială. Și vedeți unde performăm cel mai mult? Unde avem deja investițiile făcute : în sănătate, în infrastructura digitală, în educație.”