• Fiecare angajator e liber să decidă dacă angajații se întorc sau nu la birou
  • Raluca Pârvu, specialist HR: „Dincolo de ce o să ne spună Guvernul, e o dilemă de management

A venit relaxarea, așa că următoarea discuție de la job este: revenim sau nu la birou? Momentan, acest lucru rămâne la latitudinea fiecarui angajator. Vlad lucrează într-o companie de retail și spune că sunt avantaje și dezavantaje pentru fiecare dintre opțiuni. Acasă, el duce dorul socializării, și, în plus, nici programul nu prea e respectat în cadrul telemuncii.

Angajatorul lucrează la o soluție hibrid, în care o parte din angajați să vină în anumite zile la birou, altă parte să lucreze de acasă. Sau o zi, două, pe săptămână să vii la birou pentru chestii administrative, întâlniri, stabilirea unui program pentru săptămâna sau luna respectivă sau plan de proiecte noi“, spune Vlad, angajatul unei companii de retail.

Firmele mici trebuie să ia în calcul telemunca, dacă activitatea permite acest lucru, spune o hotărâre de Guvern. Dar cum rămâne însă cu firmele mari? Uite ce spune Claudia, reprezentantul unei companii de retail: „Chiar de curând am anunțat care este noul nostru mod de lucru, care înseamnă din toamnă. Noi acum suntem în reamenajarea birourilor pentru un mod de lucru hibrid. Oamenii nu se întorc acum la muncă“.

În ceea ce privește siguranța la locul de muncă, odată cu revenirea angajaților la birouri se nasc noi situații. Raluca Pârvu, specialist în resurse umane, îți explică: „Dincolo de ce o să ne spună Guvernul, e o dilemă de management. Autorizezi pe toată lumea să se întoarcă și gestionezi riscurile la proporția de oameni aflați în metrii pătrați de care dispui, sau stabilești în continuare niște reguli de acces mai limitate, cu un spațiu mai mare disponibil pentru fiecare, dar atunci trebuie să gestionezi în continuare acest sistem de muncă hibrid cum i se spune deja în limbajul corporate sau de resurse umane. Nu există un entuziasm din ambele părți, convergent, pentru întoarcerea la birou. Încă tatonăm.“

O altă discuție se referă la masca de protecție. O poartă sau nu cei vaccinați? Guvernul a renunțat la relaxarea aceasta la locul de muncă. „Într-un colectiv mic, când suntem 5 oameni într-un birou, vom ști foarte repede cine s-a vaccinat și se va desfășura treaba asta cu relativă ușurință. Într-un colectiv cu mii de oameni, situația e infinit mai complicată și nu poți să te bazezi nici măcar pe un sondaj de opinie în rândul salariaților“, explică Raluca Pârvu.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Concluziile unei companii de retail după telemuncă

  • 96% dintre angajați au fost mai productivi de când au lucrat de acasă
  • 78% dintre aceștia s-au adaptat foarte bine la telemuncă
  • Pe viitor, 97% dintre angajați vor să lucreze în sistem hibrid