• 1,5 milioane de angajaţi din România primesc şomaj tehnic
  • Munca în perioada suspendării contractului de muncă este ilegală
  • Angajatorii care le cer salariaţilor să lucreze, chiar şi de acasă, pe perioada şomajului tehnic, riscă dosare penale și pierderea ajutorului de la stat

„Scuză-mă, ştiu că eşti acasă. Poţi să-mi trimiţi şi mie, pe mail, pontajul tău?“. O astfel de solicitare îţi poate aduce dosar penal, dacă angajatul pe care îl deranjezi este în şomaj tehnic. În plus, dai înapoi banii primiţi ca ajutor de la stat.

Lavinia Tumbăr, avocat specializat în legislaţia muncii, atrage atenţia că salariaţii cu contractele de muncă suspendate nu pot da nici măcar un email în folosul angajatorului: „În contextul în care ţi-ai folosit salariaţii fie în regim de telemuncă, fie la locul de muncă pentru realizarea unei activităţi economice, este clar că acea declaraţie nu reflectă realitatea. (…) Folosindu-te, ca agent economic, de nişte bani în mod necuvenit, va trebui să restitui şi acele accesorii, dobânzi“.

Unii patroni consideră restricțiile impuse de lege exagerate. „Dacă un angajat a mai fost întrebat cu privire la o anumită situaţie din interiorul firmei, omul o fi răspuns. Dar de aici şi până la a constata o gravă încălcare a legii mi se pare un drum lung care se parcurge cu prea mare uşurinţă“, este de părere Horaţiu Buzatu, om de afaceri. 

Recomandări

POLONIA ARESTEAZĂ UN SUSPECT ÎN CAZUL ATACULUI LUI ZELENSKI
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.