Românii din străinătate, cei mai mari investitori „străini“. Câți bani au trimis în țară, în ultimii 10 ani

italia-muncitori Profimedia
  • În ultimii 10 ani românii din străinătate au trimis acasă 37 mld. euro
  • Sol­dul inves­tiţiilor stră­ine este de doar 34 mld. euro
  • De la aderarea Ro­mâ­niei la UE, românii au trimis 56,8 mld. euro

În ultimii 10 ani românii din străinătate au trimis acasă 37 mld. euro, faţă de 34 mld. euro ISD

Românii din străinătate au trimis acasă, în primele opt luni din 2020, 2,3 mld. euro, în vreme ce investiţiile străine directe au fost de 1,4 mld. euro, dacă adăugăm creditele intragrup, şi de 994 mil. euro, dacă socotim doar participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit), relatează ZF.

Prin urmare, ro­mâ­nii care lucrează în străi­nă­tate, huliţi în ul­ti­mele luni pentru că „au adus co­vi­dul în ţară“, detestaţi pen­tru că nu-şi plătesc taxele aici, dar „votează cu Iohannis“, ri­dicu­li­zaţi pentru că se vând ca „sclavi“ pe mo­şiile de sparanghel ale altora au rămas, în ciu­da pandemiei, cei mai mari investitori „străini“ în România. Şi graţie banilor lor, cursul leu/euro s-a depreciat ne­sem­ni­ficativ, cu doar 2% de la începutul anu­lui până la final de octombrie, iar defi­citul de cont curent rămâne finanţabil.

În ultimii zece ani, românii din stră­inătate au trimis acasă 37,3 mld. euro, faţă de 34,5 mld. eu­ro, cât au în­semnat sol­dul inves­tiţiilor stră­ine, potrivit da­telor BNR, prelu­crate de ZF.

De asemenea, de la aderarea Ro­mâ­niei la UE, la 1 ia­nuarie 2007, ro­mâ­nii care au avut li­bertatea de a că­lă­tori şi de a lucra în afara ţării au trimis acasă (până în au­gust curent) 56,8 mld. euro. Sumele nete pri­mite de România de la UE (sume pri­mite minus contribuţia României la bu­getul comunitar) au fost, în aceeaşi perioadă de timp, de 39,6 mld. euro.