Senatul a respins ajutorul de stat pentru Blue Air. Reacția companiei

  • Senatul a anulat prevederile OUG pentru garanţia de stat acordată Blue Air
  • Nu este şi cazul Tarom
  • Blue Air spune că speră ca această decizie a Senatului este o uriaşă neînţelegere

Senatul a anulat toate prevederile referitoare la garanţia de 300 milioane de lei pentru Blue Air. Şi a lăsat ajutorul doar pentru Tarom. Noroc pentru Blue Air că nu se poate aplica retroactiv şi Senatul oricum nu e cameră decizională.

Într-o scrisoare deschisă către Senat, compania spune că este surprinsă de decizie. Blue Air spune că dacă va dispărea, aeroporturile româneşti vor fi dependente de câte un operator aproape monopolist, care va extrage profituri masive, profituri care nu se vor întoarce în nici un fel în România.

„România va pierde un contribuitor important la bugetul de stat, mii de locuri de înalta calificare şi un pilon important al industriei aviatice româneşti (…) În măsură în care Blue Air ar dispărea (aşa cum reiese din intenţiile exprimate cu ocazia şedinţei de ieri), piaţa lăsată liberă de către Blue Air nu va fi ocupată de către TAROM S.A, ea însăşi în dificultate, ci de către principalul nostru competitor. Pentru referinţă, această companie în ultimele luni a preluat deja, fără nici un cost, multe din rutele dezvoltate cu investiţii masive în ultimii ani de către Blue Air şi a ajuns să deservească, în septembrie 2020, peste 60% din piaţă de transport aerian din România“, a spus Oana Petrescu, CEO Blue Air.