• Produsul intern brut al Chinei a crescut cu 6,5% față de anul anterior în trimestrul al IV-lea.
  • China este singura economie majoră a lumii care nu numai că evită o contracție, dar înregistrează chiar o creștere.
  • Pentru 2021, estimările proiectează o creștere economică a Chinei de peste 8%.

Economia Chinei a crescut cu 6,5% în ultimul trimestru din 2020, fiind un ritm de expansiune mai mare decât înainte de pandemie, transmite Financial Times.

Creșterea produsului intern brut în ultimul trimestru a depășit așteptările, potrivit datelor oficiale publicate luni. Pe tot parcusul anului 2020, economia Chinei a înregistrat o creștere de 2,3%. Acest lucru este datorat în mare parte producției industriale, care în decembrie a înregistrat o creștere anuală de 7,1%.

Noile date subliniază o schimbare rapidă în a doua cea mai mare economie din lume, care a scăzut la începutul anului 2020 din cauza pandemiei. În al IV-lea trimestru al anului 2019, economia Chinei crescuse cu 6%.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Redresarea ulterioară a fost determinată de producția industrială mai mare, care a beneficiat de sprijinul statului și a adăugat 7,1% în trimestrul IV, comparativ cu 5,8% în trimestrul anterior. Comerțul cu amănuntul a rămas în urma sectorului industrial, adăugând doar 4,6% în al IV-lea trimestru.

Cifrele PIB, care au depășit așteptările, au venit la câteva zile după ce China a înregistrat cel mai mare excedent comercial lunar din decembrie, provocat de trei luni consecutive de o creștere a exporturilor.

Exporturile au crescut cu 18% luna trecută, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.