Sute de mii de români caută soluții pentru reconversia profesională. Barman: „Stăm toţi cu inima în gât”

  • Înainte de criză, HoReCa avea circa 40.000 societăţi comerciale cu capital 100% românesc
  • Din cauza crizei, cifra de afaceri a sectorului a scăzut cu circa 80%
  • Cifra de afaceri a sectorului era de 5 miliarde euro
  • Marius, barman: „Fiecare dintre noi caută alt job”
  • Salariul mediu din HoReca în iulie 2020: 1.687 RON
  • HoReCa avea ~400.000 angajați înaintea crizei
  • HORA: nu există focare de infecţie cu COVID în restaurante

Închiderea restaurantelor – reînchiderea lor de fapt – e o provocare pentru 400 de mii de români. Atâția erau angajați în domeniul HoReca înaintea crizei provocate de virus. Fără perspectivele unei rezolvări a situației până la apariția unui vaccin, cei mai mulți nu știu ce vor face!

Oamenii din industria restaurantelor spun că sunt gata să o ia care-ncotro! Reconversia profesională e varianta celor mai mulți. De șase ani angajat în domeniu, Marius spune că și el, și mai toți colegii săi, se pregătesc pentru o reprofilare totală.

Marius Vlad, barman: „Stăm toţi cu inima în gât. Se poate să te angajezi cumva la stat, pentru că eşti mult mai în siguranţă. Fiecare dintre noi caută câte ceva, un second job sau chiar să ne reprofilăm complet. Avem un stil de viaţă, unii dintre noi plătesc chirie şi nu toţi au unde să se ducă. Eu am fost la părinţii mei şi m-ai ţinut pe perioada de pandemie. Cazinourile, sălile de joc sunt în continuare deschise. Dacă iei un tren, stai în înghesuială cu n străini.”