• China și Uniunea Europeană au semnat un acord privind investițiile
  • Acordul va facilita investițiile chineze în UE și viceversa
  • Exporturile UE în China au fost anul trecut în valoare de aproximativ 199 de miliarde de euro
  • Importurile UE din China au fost de 362 de miliarde de euro în 2019

Uniunea Europeană și China au semnat astăzi un acord privind investițiile. Acordul va îmbunătăți accesul companiilor chineze pe piața europeană și invers.

Statele cu cele mai importante investiții în China sunt Germania și Italia. Cele mai mari investiții chineze sunt în Grecia. Importurile României din China au fost anul trecut de 4,5 miliarde de euro, în timp ce exporturile au fost de doar 700 de milioane de euro.

Iulian Anghel, jurnalist Ziarul Financiar: „Dacă ne gândim cum va fi afectată România eu voi spune că deocamdată nu va fi afectată în niciun fel pentru că România, văzând proporțiile, nu are investiții în China și China nu are investiții majore în România, în afară de ce vedem noi, Dragonul Roșu și produsele din China, relațiile se reduc la schimburile comerciale. Vorbim aici de o confruntare între două super puteri. Uniunea Europeană și China, din care România înseamnă 1%. Economia României înseamnă doar 1% din economia Uniunii Europene.”

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Acordul nu este însă lipsit de controverse, spun oficialii Uniunii Europene. Aceștia fac referire la acuzațiile de abuzuri aduse Chinei.

De asemenea, nu este bine văzut de Statele Unite, pentru că Joe Biden s-a exprimat clar că dorește o alianță cu Uniunea Europeană pentru a limita practicile comerciale agresive ale Beijingului.