• Un studiu eJobs arată că 34% dintre respondenți sunt dispuși să aplice pentru un post inferior studiilor pe care le au sau care e mai prost plătit
  • Aproape un sfert dintre cei care și-au pierdut jobul în perioada pandemiei spun că și-au găsit alt job, care le place mai mult
  • 8% au prins curaj și și-au deschis propriile afeceri

Un studiu eJobs arată că românii caută cu disperare un job. Sunt dispuși să aplice, chiar dacă e vorba despre un post inferior studiilor pe care le au sau e mai prost plătit. 34% dintre respondenți au făcut acest compromis. Restul preferă să aștepte o ofertă mai bună, deși duc grija banilor.

Paula Rus e manager operațional la o firmă de recrutare din România. Spune că, în momentul de față, studiile de piață nu sunt foarte relevante în raport cu relația dintre canditați și angajatori, pentru că piața muncii este blocată deocamdată.

Paula Rus, manager operațional Adecco: „Candidații, în acest moment, nu sunt neapărat într-o căutare activă dacă au loc de muncă, dacă și-au pierdut în schimb locul de muncă cu siguranță sunt în căutarea unui loc de muncă și atunci, ofertele din piață, ca oportunități de noi locuri de muncă, nu sunt foarte variate.”

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

O veste bună vine, în schimb, de la cei care și-au pierdut jobul în perioada pandemiei. Aproape un sfert dintre ei spun că și-au găsit alt job, care le place mai mult. 8% au prins curaj și și-au deschis propriile afeceri.

Paula Rus, manager operațional Adecco: „Dacă ne raportăm la candidați și în special candidații din zona de white, deci pozițiile de office, nu putem vorbi de o dinamică foarte mare, pentru că probabil sunt în căutare, sau din datele noastre sunt în căutare de un nou loc de muncă. Acei candidați care fie au fost subiectul unei restructurări, fie au în perspectivă o astfel de situație.”

Numărul contractelor de muncă încetate din cauza pandemiei a ajuns la peste 1,29 de milioane, până la 1 septembrie. În timp ce numărul contractelor de muncă noi înregistrate în aceeaşi perioadă a fost de puțin peste 800.000.