• Estonia e cea mai digitalizată țară din Europa
  • Estonia are un PIB de 30 mld. $, la o populație de 1,3 milioane de locuitori

Te întrebi de ce România nu este la același nivel cu alte țări din zona noastră, care în 1990 se aflau aproape în același punct al dezvoltării ca și noi? Să compari națiuni nu este treabă ușoară. Banca Mondială folosește 1.440 de indicatori pentru analiza amănunțită a statelor lumii.

Hai totuși să aruncăm o privire prin vecini și să vezi unde am fi putut ajunge dacă ne-am fi redeșteptat mai devreme.

Trei lucruri de luat în seamă despre Estonia

Estonienii nu au avut încotro. Comparându-se cu țările din proximitate, dar mai ales cu cele din Vest, Estonia a ales să investească în tehnologia informației și să suplinească volumul limitat al forței de muncă și al resurselor naturale.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII
MESAJUL REGELUI CHARLES
BEYONCE LANSEAZĂ UN NOU ALBUM
FORȚA DE REACȚIE NATO POATE INTRA ÎN ROMÂNIA
XIAOMI LANSEAZĂ PRIMUL EV


Trei domenii disting Estonia astăzi:

E-guvernare. 99% din serviciile publice sunt online. În 2005 estonienii au fost primii din lume care au votat la alegeri parlamentare prin intermediul Internet-ului. Au deja o societate digitală.

Banii alocați educației

Estonia investește echivalentul a circa 13.000 de dolari SUA pentru un student și ceva peste 6.000 de dolari SUA pentru un elev din învățământul primar. Estonia este în primele trei locuri la scorul PISA în rândul membrilor OECD.

Inteligență artificială

Din 2019, Estonia are o Strategie pentru utilizarea inteligenței artificiale în serviciile guvernamentale și în sectorul privat. Extinderea digitalizării către sfera privată va cuprinde investiții pentru expansiunea utilizării conexiunilor de bandă largă în companii și programe de finanțare a reorientării profesionale a populației adulte.

Știi deja care e cea mai digitalizată țară din Europa. Estonia.

Acolo, în afară de înregistrarea nașterii și de divorț, TOTUL, da orice problemă ai în relația cu statul, se poate rezolva on-line.

Modelul nostru, Estonia. Ce au ei si noi nu?

Cu un Produs Intern Brut de aproximativ 30 de miliarde dolari, la o populație de aproximativ 1,3 milioane de locuitori, Estonia este deja membră a OECD (din 2010) și a zonei Euro (din 2011). Estonia a decis în 1994 că direcția sa de dezvoltare strategică este tehnologia informației și, de atunci, alocă 1% din PIB pentru IT.

Potrivit OECD, Estonia a avut în 2019 un PIB pe cap de locuitor de 38.968 USD (2019), datele provizorii situând România șase locuri în urma Estoniei.