• Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a propus o creștere a impozitului pe câștigurile de capital, precum și impozitarea câștigurilor nerealizate
  • Managerii fondurilor de investiții cred că acest lucru ar putea speria investitorii din SUA, care și-ar putea muta banii către piețele emergente
  • România și SUA au un acord încă din 1974 pentru evitarea dublei impuneri

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a propus o creștere a impozitului pe câștigurile de capital, precum și impozitarea câștigurilor nerealizate, conform Business Insider.

Managerii fondurilor de investiții cred că acest lucru ar putea speria investitorii din SUA, care și-ar putea muta banii către piețele emergente.

Janet Yellen, secretarul Trezoreriei din administrația Joe Biden, a propus impozitarea câștigurilor de capital nerealizate. Într-un moment în care frica este dominantă pe piețele emergente din cauza unei posibile scăderi masive, acest lucru ar putea face ca investitorii să își mute banii către bursele mai puțin populare.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Într-o conferință virtuală găzduită de The New York Times, Janet Yellen a discutat modalitățile de finanțare ale programului de reconstrucție economică pe termen lung al administrației Biden. Printre ele se numără o creștere a impozitului pe câștigurile de capital, precum și impozitarea profiturilor nerealizate.

Ce sunt câștigurile nerealizate?

Impozitul pe câștigurile de capital este un impozit pe profitul pe care investitorii îl realizează la vânzarea activelor lor. Dacă vindem acțiuni pe care le deținem într-o companie și obținem profit, plătim un impozit. Dacă locuim în România și realizăm profit pe bursa din SUA, asta înseamnă un impozit de 10%, datorită tratatului bilateral pentru evitarea dublei impuneri dintre România și SUA, care datează încă din 1974.

Totuși, rata actuală în SUA este de până la 37%, în funcție de tipul de activ, perioada de deținere și veniturile investitorului. Janet Yellen dorește ca investitorii să plătească un impozit pe creșterea prețului activului în fiecare an, chiar dacă nu este vândut.

Așadar, dacă valoarea unei acțiuni crește de la 100 de dolari la 150, acea diferență de 50 de dolari va fi impozitată, chiar dacă tranzacția nu este închisă. Asta înseamnă câștiguri nerealizate, acei 50 de dolari care practic „plutesc”, pentru că prețul variază constant. Rămâne de văzut ce s-ar întâmpla în cazul în care se plătește impozitul, iar anul următor aceeași acțiune scade până la 80 de dolari, de exemplu.