• Suntem pe locul 55 din 190 de țări la ușurința cu care se fac afaceri.
  • Programele de finanțare pentru start-up-uri au întârziat cu tranșa banilor în 2020.
  • Afacerile tinere au nevoie de investiții suplimentare să reziste în piață.
  • Programele bancare pentru start-up-uri au dobânzi mari.
  • Antreprenorii spun că produsele românești nu sunt susținute de stat.

Uite o temă numai bună pentru ziua de astăzi. Suntem pe locul 55 din 190 de țări la ușurința cu care se fac afaceri.

Am scăzut trei poziții în 2020 în clasamentul „Doing Business”. Raportul este un reper pentru investitorii străini atunci când vor să bage bani într-un business la noi. Dacă ești român, nu înseamnă că îți este mai ușor

Acum trei ani, Simona și-a deschis un business care produce lenjerii de pat premium. După 10 ani de muncă în domeniul financiar bancar, odată ajunsă antreprenor, ea a avut nevoie constantă de un contabil.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Sunt foarte multe legi, foarte multe informații pe care nu ți le dă nimeni. Nu este altă variantă pentru un antreprenor, trebuie să te informezi, să te zbați și să obți.

Un producător mic nu are tot timpul piață de desfacere. Cu fonduri europene începi și pur și simplu te arunci într-o piață în care nu te știe nimeni. Poți să ai cel mai bun produs și să nu reușești să-l vinzi.”, spune Simona Văleanu, antreprenor.

Chiar dacă a accesat fonduri europene,Simona tot a fost nevoită să investească bani din surse proprii. De împrumuturile bancare s-a ferit.

La noi asta a fost piedica noastră. Noi nu am reușit să ne facem cunoscuți și a trebuit să investim foarte mult ca să rezistăm. Produsele care se adresează start-up-urilor au o dobândă extrem de mare.”, a mai adăugat aceasta.

Cristian Tudorescu este consultant pentru start-up-uri. Din punctul lui de vedere, programele statului au fost lansate cu entuziasm, dar au început să scârțâie din cauza birocrației. O selecție trebuie implementată, spune el, dar fără multe pretenții de la afacerile tinere.

„Nu avem, la nivelul economiei, o evaluare ca să ne dăm seama cât de mult a funcționat acest Start-up Nation și din ce știu de la unii aplicanți, în partea a doua a acestui program, au încasat dificultăți la încasarea ultimelor tranșe.

Statul le-a spus vă sprijinim, vă încurajăm și când era să ramburseze ultima parte au existat întârzieri de câteva luni de zile.

Undeva prin 2018 sau 2019 au fost niște probleme. S-a pus accentul pe numărul de angajați și la ora aceasta vedem foarte multe SRL-uri de vânzare pe grupuri de social Media sau pe OLX.

Statul le-a spus vă sprijinim, vă încurajăm și când era să ramburseze ultima parte au existat întârzieri de câteva luni de zile.”, a explicat acesta.