• 19 octombrie 1987: cel mai mare declin din istoria burselor.
  • „Luna neagră” lovea Wall Street cu o scădere istorică de 22,6% a indicelui Dow Jones.
  • Pierderile totale la nivel mondial au fost estimate la 1,7 mii de milioane de dolari.

În urmă cu 33 de ani, la această dată, a venit ziua care a schimbat regulile pe piața bursieră. „Lunea neagră” a lovit Wall Street cu cel mai mare crush pe bursă din istorie. Dow Jones, indicele de referintă al bursei din new York, a pierdut dintr-un foc 22,6% în doar câteva ore. Până atunci, indicele Dow Jones crescuse constant. Și promitea un profit anual substanțial.

„E panică. Toată lumea e panicată. Toți încercăm să ne lămurim. Ca broker văd acțiuni care se tranzacționează cu 10 puncte mai puțin. Și spun ‘acesta trebue să fie sfărșitul’. Și apoi se tranzacționează cu încă 5 puncte mai puțin”, a spus un broker.

Nici până astăzi nu știm care sunt motivele exacte care au prăbușit bursele într-un timp record. Dar cum toți suntem buni la speculații, prima idee viza probleme cu sistemul bursei de atunci.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Brokerii foloseau un program setat să vândă automat acțiunile din portofoliu dacă piața scădea sub un anumit nivel. Reacțiile au fost în lanț și imposibil de controlat.

Se aruncau pe piaţă zeci de mii de acțiuni la prețuri de nimic. Vânzările au fost activate de străini, în special de piețele asiatice. Alții au dat vina pe vremea furtunoasă. Sau pe riscul unor taxe mai mari. Lichiditatea furnizată de Rezerva Federală Americană chiar de a doua zi a salvat însă situația.