• 40% consideră că A.I-ul va determina schimbări majore pe piața muncii
  • Aproape jumătate dintre elevii români vor să studieze în străinătate
  • Deși tinerii își doresc să studieze în străinătate, s-ar întoarce apoi în țară
  • I. Ioanei: Alegerile ne influențează modul în care tehnologia ne va modela viitorul
  • A. Panait: Acum piața e destul de echilibrată din punct de vedere economic

Tinerii din România au încredere în ei și sunt dotați cu curaj.
Un studiu realizat de Cult Market Research dezvăluie că cea mai mare parte dintre acești tineri își doresc să urmeze o carieră în domeniul IT-ului.

Motivația din spatele acestei alegeri este perspectiva că inteligența artificială va aduce schimbări semnificative pe piața muncii.

Pe locul al doilea în preferințe se află job-urile legate de producția de conținut audio-video.
Conform sondajului, 29% dintre tineri își doresc să devină influenceri.

Recomandări

OFICIAL LA NATO
VON DER LEYEN, APROBATĂ PENTRU CONDUCERE
UN BAN DAI ȘI STAI ÎN RAI
AU SUBIECTE DE DISCUȚIE
GLUTEN FREE, CAKE FOR ME!
COALIȚIA MUTĂ VINERI NEGOCIERILE

„Consider că noi tinerii avem o oprtunitate foarte mare pentru că noi am crescut cu această tehnologie și avantajele job-ului de IT ar fi că acesta este un sector care are o creștere continuă. De asemenea este foarte căutat în rândul tinerilor pentru că noi acuma folosim tehnologia pentru aproape orice. Adică acesta este un domeniu foarte vast și de asemenea ne oferă și oportunitatea de a avansa și de a ne specializa în alte domenii, tot așa, tehnologice” spune Ingrid Ioanei, elev.

Ce spun experții în IT despre dorința elevilor pentru o carieră în domeniu?

Cum văd IT-iștii dorința tinerilor de a urma o carieră în domeniu, dar și care sunt competențele necesare pentru a avea succes în IT, îți spune Alex Panait, expert IT.

Cred că asistăm la un fenomen care s-a întâmplat în trecut, mai exact, în momentul în care apare un domeniu care e de actualitate și foarte bine plătit, marea majoritate a oamenilor vor să meargă către acel domeniu, al tinerilor. Și în momentul de față fix asta se întâmplă cu piața de IT și tare îmi este teamă că în viitor, generațiile actuale care acum dau BAC-ul vor merge spre o astfel de carieră nu vor fi la fel de bine pregătite cum sunt generațiile actuale.

În momentul de față nu mai este așa. A fost o perioadă când marile companii din lume precum Microsoft, Google veneau în România și încercau să acapareze cât mai mult din piața de aici din resursa umană. Atunci aceștia investeau până și în persoane care nu erau atât de bine pregătite. Dar acum, piața e destul de echilibrată din punct de vedere economic funcționează stabil și nu se mai întâmplă acest fenomen, a spus la Aleph News, Alexndru Panait.

Citește și