• Antonia Pup a fost invtitată, luni, în cadrul emisiunii „Ochii pe mine!”
  • Antonia Pup, fost președinte al Consiliului Elevilor, actualmente coordonator Advocacy la Societatea Academică din România.

,,Dacă poți să mergi la supermarket, de ce nu poți să mergi să susții un examen?”

,,Mi se pare că elevii au fost marii perdanți din acest exercițiu care a fost simularea Examenului Național de Evaluare Națională, respectiv de bacalaureat. În Timișoara, nu s-au organizat aceste simulări pentru ca suntem o localitate carantinată. Eu îmi pun întrebarea dacă poți să mergi la supermarket, de ce nu poți să mergi să susții un examen care, până la urmă îți va dicta viitorul tău cetățean implicat în comunitate? Pur și simplu nu pot să înțeleg. Și mi se pare o abordare complet superficială din partea decidenților au ales să nu susțină aceste film. Vom ajunge să fim o națiune dezvoltată și o să ținem pas cu provocările momentului când vom pune pe aceeași treaptă dreptul de a umple burțile, să mergem la restaurant sa mergem la supermarket și să golim toate rafturile, cu dreptul de a ne umple creierele.”

Antonia Pup: ,,Ce aș mai face ar fi să evaluez toți elevii din România!”

,,În ceea ce privește Evaluarea Națională, cred că ar trebui să se revină la forma inițială a legii Educației Naționale. Ne plângem că nu se evaluează transdisciplinar. Iarăși un termen pe care prea multa lume îl folosește și prea puțini îl înțeleg, sunt convinsă. În Legea Educației Naționale scrie foarte clar la ce probe se susține examenul de evaluare. (…) Ce aș mai face ar fi să evaluez toți elevii din România, apoi să public transparent aceste rezultate pentru a avea o imagine reală asupra acestei generații de elevi despre care nu mai stii nimic pentru că, de un an, totul s-a făcut după ureche. Profesorii, ba intrau, ba nu intrau. Salariile le luau. Părinții stăteau în spatele elevului și raspunsurile. Lucrurile au luat o întorsătură defavorabilă, pentru că nu am avut acest control asupra calității sistemului de învățământ. Aș face aceasta evaluare la toate disciplinele. Din punctul meu de vedere, trebuia să fie făcută din prima zi în care elevii s-au intors în bănci.”

Antonia Pup: ,,Ar trebui să spunem ce are de făcut fiecare actor din sistemul de învățământ!”

,,Mi-aș dori ca problemele să fie puse pe tapet și, aș vrea să nu mai aud, cum politicienii dau vina pe sistem. Politicienii care guvernează pe Facebook, care fac dezbateri despre sistemul de educatie pe Facebook. M-am saturat. Nu mi se pare că ajungem nicaieri cu aceste dezbateri și că ar trebui, cu adevărat, să spunem fiecare actor din sistemul de învățământ ce are de făcut. Și elevii ar trebui să fie constienți de asta, înainte ca politicianul de la București să ia această direcție.”

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
CE FAC ELEVII ÎN SĂPTĂMÂNA VERDE
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT

Antonia Pup: ,,Toată lumea, studenții, elevii, să vorbească despre drepturi. Este cea mai mare armă pe care un cetățean o are ca să își cunoască drepturile. Dar trebuie să fim constienți de faptul că, dreptul la învățat nu există nici în  statutul elevului, nici în codul de drepturi și obligații ale studentului din România. Este o obligație pe care o avem fața de noi, în primul rând și o promisiune.”