• În 2023, rata de promovabilitate la Bacalaureat a fost de 75%.
  • La subiectul III, la real, elevii au avut de prezentat particularitățile unei nuvele.
  • În ultimii 15 ani a scăzut numărul elevilor care s-au înscris la Bacalaureat.

O zi cu emoții pentru elevii claselor a XII-a. Astăzi, peste 134.000 de candidați au susținut prima probă scrisă de la Bacalaureat. La subiectul III de la profilul real, elevii au avut de prezentat într-un eseu particularitățile unei nuvele studiate. Cifrele arată că în ultimii 15 ani a scăzut numărul elevilor care s-au înscris la Bacalaureat. Cu toate acestea în 2022 și în 2023, rata de promovabilitate a fost de 73,3%, respectiv 75%.

Care sunt factorii care contribuie la scăderea numărului de elevi care se înscriu la bacalaureat?

„Unul dintre factori poate fi faptul că nu au toți situațiile încheiate sau chiar apreciază în mod real că nu vor promova acest examenul. Sunt elevi pentru care promovarea acestui examen nu reprezintă o prioritate și care deja au un loc de muncă”, a declarat Daniela Vișoianu, expert în educație, pentru Aleph News.

În fiecare an apar subiectele mult mai devreme decât ar trebui. Ce se poate face pentru a nu mai avea astfel de incidente?

„Riscul este unul de copiat, plagiat. Un copil care are o cască poate fi ajutat de cineva din afara sălii de examen, dacă subiectele sunt publicate atât de repede. Pe de altă parte, interesul media, dar și al părinților este unul foarte mare”, a adăugat aceasta.

Recomandări

PUTINSE LAUDĂ CU RACHETELE BALISTICE
CUM VĂD MAGHIARII ROMÂNIA ȘI ROMÂNII?
BIDEN: „NIMENI NU E MAI BUN CA MINE”
UNDE MERGI AZI? TOSCANA, DIN ROMÂNIA
YOUTUBE ELIMINĂ DEEPFAKE LA CERERE
FRANȚA ÎL ELIMINĂ PE RONALDO LA 11M

Citește și