• Cerințele angajatorilor pentru joburi entry-level sunt de 2-3 ani de experiență.
  • Angajatorii prioritizează candidații cu experiență pentru o eficiență imediată.
  • Lipsa experienței creează un cerc vicios în rândul tinerilor absolvenți.
  • Voluntariatele și stagiile neplătite devin esențiale pentru tinerii fără resurse.
  • Cerințele ridicate reflectă decalajul dintre educația formală și nevoile pieței muncii.

Absolvenții se confruntă tot mai des cu probleme pe piața muncii. Posturile entry-level cer din ce în ce mai multă experiență anterioară.

Companiile preferă candidații care știu cum să funcționeze într-un mediu profesional și care să fie capabili să livreze rezultate rapid.

Cum reușești să îți faci experiență dacă nimeni nu te angajează?

Recomandări

SAGA DE LA UNIRII
PLANUL LUI ZELENSKI
SUA AVERTIZEAZĂ MOLDOVA
ALBANIA VREA ÎN UE
CE VEZI LA BFW?
INFLUENCER PÂNĂ LA MOARTE

Cum am ajuns în situaţia în care locurile de muncă destinate tinerilor cer o experienţă de minimum 2-3 ani?

„Se pare că a crescut nivelul de competitivitate între companii și asta înseamnă că nu-și mai permit să stea un an, doi cu un angajat, să-l pregătească, ca după aceea să începe să livreze.

Și am ajuns aici pentru că, în mod real, companiile devin mult mai pragmatice. Încep să înțeleagă conceptul din vest de „time is money”, nu numai să-l înțeleagă, și să-l și simtă pe pielea lor. Așa că sunt nevoiți să caute angajați în care să vadă o abilitate forte, o capacitate de a livra sau ce puțin o atitudine care duce înspre zona asta”, a declarat Mircea Săplăcan, CEO Emiral Media, pentru Aleph News.

Cum poate generația Z să acumuleze experiență înainte de primul job?

„Încă din tipul facultății și în master, există programe de practică, unde facultățile colaborează destul de activ cu companiile și creează această legătură. 

Dacă în acel program de practică îți dai interesul și nu te duci doar pentru adeverință, ai o activitate pe care o poți trece în CV și cu ceva rezultate. Poți să spui că ai făcut XYZ activități și ești capabil să faci în continuare și pentru viitoare companie. Deci acolo e primul loc în care, într-adevăr, nu pierzi timp suplimentar, faci ceva ce oricum făceai pentru facultate, doar că de data asta îți dai interesul. 

Mai sunt zone de parcurs, cursuri. Se pare că dacă faci un curs specializat în direcția în care vrei să mergi, mergi pe platforme Udemy, Coursera, arhicunoscute și genul acesta de cursuri foarte accesibile te ajută să ai un avantaj în fața angajatorului. 

Pentru că nu mai ești doar la nivel de cultură generală sau cu cei învățați relativ generic în facultate, te-ai dus către ceva concret. Știi să faci design, știi să faci video editing, știi să faci ceva concret pe care compania respectivă poate să-l folosească. 

Și, într-adevăr, găsești și oportunități de voluntariat. Aș mai pune accentul pe proiecte personale. Dacă lucrezi în domeniul nostru, de exemplu, dă foarte bine să ai un canal de YouTube activ sau un canal de TikTok, în care deja se văd preocupările tale pe o anumită tematică. Să începi să vorbești, să începi să-ți creezi o comunitate în jurul brand-ului tău personal, chiar dacă este la nivel de începător. Se vede că ai tragere, ai interes către un anumit domeniu de activitate.

Așa că sunt multiple moduri de a îți crește experiența înainte de a te angaja, numai să îți pese cu adevărat și să te duci către o direcție și să începi să înveți, să faci voluntariat, să faci stagiile acelea de practică în facultate, genul ăsta de activități. 

Plus de asta, toate companiile caută resurse și cu bani puțini. Și sunt sigur că dacă postezi pe LinkedIn că, uite, mi-ar plăcea să mă dezvolt în domeniu acesta, dați-mi ceva de lucru pentru o perioadă de timp, vei găsi, numai că trebuie să ieși în fața și să îți exprimi intenția destul de clar”, a declarat Mircea Săplăcan, CEO Emiral Media, pentru Aleph News.

Citește și