Cum ar putea merge copilul tău la școală din toamnă. Propunerile INSP

Cum ar putea merge copilul tău la școală din toamnă. Propunerile INSP Sursă foto: Profimedia
  • INSP a publicat o serie de recomandări pentru reluarea activităților din școli, din toamnă, în contextul epidemiei.
  • La ore ar urma să participe maximum 15 elevi, iar ceilalți ar trebui să studieze online.
  • Durata unei ore va fi de cel mult 30 de minute, conform ghidului.

Ghidul INSP a fost publicat pe site-ul Ministerului Sănătății, dar ulterior a fost retras.

15 copii în clasă, restul online

Iată ce propuneri are INSP pentru redeschiderea școlilor în toamnă, când copilul tău se va întoarce în bancă: „În clasă, predarea ar trebui organizată în clase de maximum 10-15 elevi, astfel încât să fie alocată o suprafață de minim 4 mp pentru fiecare elev şi 4 mp suplimentari pentru profesor. Este posibilă creşterea numarului de elevi în funcție de condițiile locale, dar trebuie îndeplinită condiția unui singur copil în bancă. Scaunele și banca trebuie dispuse astfel încât distanța între bănci să fie cât se poate de mare, de preferință lângă pereți, daca spațiul permite acest mod de aranjament, de exemplu prin păstrarea unui pupitru gol între 2 pupitre ocupate“.

Mai puține ore

Numărul de ore petrecute de elevi la școală ar trebui să fie limitat: „Recomandăm un maxim de 4 ore/zi, durata orei de maxim 30 min, durata pauzei de maxim 20 minute, pentru a se permite timpul necesar spalatului eficient al mainilor; Participarea alternativă a elevilor, prin rotatie, la orele de clasa on line a unei părți din elevi, ceilalți fiind prezenți fizic la școală ( de preferat în primă etapă întrucât asigură un timp de expunere mai redus pentru fiecare elev) ; Alternarea orelor de curs cu activitati in aer liber : în măsura în care este posibil una dintre ore/zi să se deruleze în spații deschise (curtea școlii)“.

Fără experimente

Experimentele la orele de chimie/fizică/biologie, care necesită mişcare şi/sau interacțiune strânsă între elevi, nu trebuie organizate: „Elevii nu se vor muta din clasa de bază in laboratoare. Experimentele pot fi prezentate pe inregistrări video“.

Orele de Educație Fizică

De asemenea, ghidul cuprinde și recomandări pentru orele de educație fizică: „Aceste ore/activități se vor desfășura la finalul cursurilor, pentru ca elevii să poată pleca direct acasă. La orele de educație fizică, sub atenta supraveghere şi îndrumare a cadrelor didactice, se pot desfăşura doar anumite jocuri sportive, exclusiv în aer liber, dar cu respectarea anumitor reguli. Dupa terminarea orei de educație fizica, mingiile utilizate vor fi colectate într-un sac special destinat, şi vor fi dezinfectate riguros utilizând substanțele dezinfectante avizate urmând a fi depozitate apoi în alt sac separat de cel în care au fost colectate (şi care urmează a fi şi el dezinfectat şi pregătit pentru utilizarea ulterioară). Pentru desfăşurarea orelor de educație fizică, elevii vor fi instruiți, ca pe tot parcursul activității să nu îşi atingă fața, gura, ochii, nasul cu mâinile neigienizate, păstrând un comportament civilizat. La finalul orelor de educație fizică, toți elevii trebuie să se spele pe mâini cu apă și săpun timp de 20 secunde. Daca nu este posibilă spălarea mâinilor este necesar să se efectueze igiena mâinilor cu un antiseptic pe bază de alcool“.

Orele de intrare în școală vor fi decalate, astfel încât să fie evitate aglomerările.

Ora de începere a cursurilor să fie diferită pe clase de studiu, pentru a evita aglomerația şcolarilor la triajul epidemiologic şi la intrarea în şcoală. (de ex, decalaj de 15-20 de minute); în consecință şi intrarea în pauze se va face la ore diferite pentru a evita aglomerarea la grupurilor sanitare”, potrivit INSP.

În urma apariției în spațiul public a acestui set de propuneri, Ministerul Sănătății (MS) a precizat că „în prezent, Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică nu au aprobat un set de măsuri sau de recomandări care trebuie aplicate în unitățile de învățământ la reluarea activității, în contextul epidemiologic al COVID-19”.