• Între PSD și PNL există diferențe majore de poziție în ceea ce privește noua lege a educației.
  • Surse: Legea în varianta Ligiei Deca prevede o creștere semnificativă a salariilor profesorilor.
  • Salariul net de debutant ar urma să crească de la circa 2.600 lei acum, la circa 3.900 lei.

Pe lângă nemulțumirile apărute în rândul profesorilor și al elevilor, Legile Educației stârnesc dispute și între partidele politice. Conform surselor, legea în varianta ministrului Deca, prevede o creștere semnificativă a salariilor profesorilor: salariul net de debutant ar urma să crească de la circa 2.600 lei acum, la circa 3.900 lei. PSD însă, iese la atac și respinge prevederea PNL.

Daniela Vișoianu, expert în educație, a vorbit la Aleph News: Ar trebui să ne uităm un pic la istoricul acestei propuneri, propunere din partea mediului de afaceri care a spus «niciodată meseria de profesor, care este critică pentru dezvoltarea României, nu va deveni atractivă, atâta timp cât salariile de intrare nu vor crește» .

Nu se produce mai multă solidaritate în profesie, în sensul în care nu scade diferența între cel mai mic și cel mai mare salariu, ceea ce nu îi face solidari pe profesori, în sensul în care cei mai seniori spun «nu-i nimic, ăștia mici să se chinuie, să învețe 5 ani, să facă naveta și când o să treacă de gradul 2 de vechime și o să atingă 10 ani de vechime în muncă, atunci să se aștepte la un salariu care îi ajută să supraviețuiască»” .

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Țările din Europa care-și plătesc cel mai bine profesorii

În ciuda prevederilor, rămânem la coadă în ceea ce privește salariile profesorilor. În schimb, Elveția, Luxemburg și Germania sunt în top la capitolul salarii în învățământ: veniturile anuale ajung la 10.000 de euro, arată un raport publicat Comisia Europeană.

La nivel european, salariile profesorilor din România, dacă analiza sau informația mea este corectă sunt cele mai mici. În orice caz, sunt pe ultimele două trei locuri în mod cert. Pe de altă parte, a corela nivelul salarial și prevederile legii cu pericolul că «vezi Doamne» s-ar putea întâmpla la fel și mai cer și alții, asta mi se pare o conduită, din punctul meu de vedere, care nu are legătura cu nevoia de a evalua corect financiar performanța profesorilor”. , a declarat pentru Aleph News Marian Staș, expert în educație.

În UK, sute de profesori au ieșit la protest în centrul Londrei. Mii de școli și-au închis sălile de clasă. Asta, în condiţiile în care ţara trece printr-o criză economică alimentată de inflaţie, iar profesorii cer salarii în concordanţă cu situația economică.