Ligia Deca anunță investiții de 225 milioane de euro în școli verzi sustenabile. Expert: „Temerea mea cea mai mare este că a fost lansat destul de târziu”

Deca a anunțat o investiție de 225 milioane de euro, bani din PNRR, pentru construirea și renovarea a 110 clădiri școlare verzi în România. Noul proiect are ca scop reducerea emisiilor de carbon și economisirea energiei în unitățile de învățământ.

Dacă va obține toate aprobările, instituțiile de învățământ vor fi reabilitate energetic, modernizate, dotate cu toate cele necesare. Impactul ar fi major și ar urma să ducă și la diminuare poluării. Locurile de învățare ar deveni „școlile verzi”, dar rămâne de văzut dacă promisiunile vor deveni realitate.

„E interesantă și la modă ideea de construcții verzi. Este o idee foarte bună și un proiect care ar trebui să ajute cel puțin o parte din școli pentru că e vorba de o sumă relativ mică vizavi de întregul sistem de învățământ. Temerea mea cea mai mare este că a fost lansat destul de târziu și, având în vedere că PNRR-ul se încheie în doi ani de zile, este greu să îmi imaginez că se vor mai face toate procedurile necesare”, a explicat Radu Szekely, expert în educație, la Aleph News.

Sprijinul financiar acordat prin acest apel de proiecte este distribuit astfel: Subcomponenta I: Reabilitare energetică – prin care se urmărește reabilitarea de unități de învățământ care să intre în rețeaua școlilor verzi, investiția vizând o suprafață totală de 300.000 m2. Valoarea totală a investiției este de 150.000.000 de euro.

Subcomponenta II: Construcții noi – prin care se urmărește construcția de unități de învățământ care să intre în rețeaua școlilor verzi, investiția vizând o suprafață totală de 46.400 m2. Valoarea totală a investiției este de 75.000.960 de euro.

Exit mobile version