• Darius are 10 ani şi este unul dintre cei 250.000 de elevi din România care au nevoie de o tabletă ca să poată învăța online.
  • Speră să primească în toamnă un astfel de dispozitiv ca să nu se mai ducă la un verişor şi să împartă un telefon pentru a învăța.
  • Monica Anisie îi spune că pe 10 septembrie ar putea avea tabletă, dar dacă nu, nu ea sau Ministerul pe care îl conduce trebuie tras la răspundere, ci Ministerul Finanţelor Publice.

Darius este unul dintre cei 250.000 de copii din România care au nevoie de o tabletă şi de o conexiune la internet ca să poată continua studiile.

În ultimele luni de şcoală, s-a dus într-un alt cartier, la o rudă, cu care a împărţit un telefon, ca să poată spune „prezent” când se striga catalogul.

Ministrul Educaţiei susţine că lui Darius şi celorlalţi copii ca el le vor fi oferite tablete până la începerea şcolii, pe 10 septembrie, dar nu îşi asumă responsabilitatea.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Dacă tabletele nu ajung la timp, de vină nu e Ministerul Educaţiei, ci cel al Finanţelor Publice, care face achiziţia de tablete, printr-o instituţie subordonată.

Darius povestește despre școala online, în lipsa dispozitivului necesar

Darius: Mergeam pentru că nu aveam internet.

Reporter: Şi cum era, plecai dimineaţa, în loc să mergi la şcoală, te duceai la vecini sau cum?

Darius: Da, mă duceam la verişorul meu.

Reporter: Şi împărţeai cu el o tabletă sau un telefon?

Darius: Un telefon.

Cum s-a descurcat sora lui Darius în această situație

Alexandra: Au fost luni un pic mai dificile, având în vedere că nu am avut posibilitatea să intru online. Intram când puteam. A fost un pic mai greu.

Reporter: Dacă ar fi să faci orele online, ai putea?

Alexandra: Nu.

Întrebat cum ar gestiona situația pe viitor, în lipsa dispozitivului necesar, tatăl celor doi copii răspunde: „O să facă cu rândul, nu ştiu, ne vom descurca”.

Reacția Monicăi Anisie la lipsa de dispozitive necesare pentru școala online

Reporter: Vă depuneţi mandatul dacă până la începutul anului şcolar nu vor ajunge tablete în şcoli?

Monica Anisie, ministrul Educației: După cum bine v-am spus şi mai devreme, nu Ministerul Educaţiei realizează acea achiziţie.

Deci, nu este Ministerul Educaţiei responsabil pentru achiziţionarea acelor tablete, ci Ministerul Finanţelor Publice, prin Oficiul Naţional de Achiziţi Centralizate.

Acel Oficiu Naţional trebuie să realizeze, aşa cum Ministerul Educaţiei a impus, până la data de 10 septembrie, achiziţia de tablete.