• 2.000 de persoane s-au adunat sâmbătă în Moldova, la Chișinău, la Marea Dictare Națională.
  • La eveniment a participat și Președintele Moldovei, Maia Sandu.
  • Câștigătorii primesc abonamente la sală, cărți sau bilete la teatru.

Elevii de la noi se bucură de ultima săpămână de vacanță. Norocul lor. În Moldova și Ucraina școala a început de ieri.

Moldovenii și-au făcut primele teme din weekend, când i-a vizitat și Iohannis. Sâmbătă, de Ziua Limbii Române, la Chișinău s-au adunat 2.000 de oameni la Marea Dictare Națională. A fost școală în aer liber – în cea mai mare piață a Capitalei. O mie de bănci au adus din școli organizatorii, care s-au rugat să nu plouă și să rămână cu dictarea, însă fără dictatori. Cei care au scris cel mai bine, vor fi „mens sana in corpore sano”. Primesc abonamente la sală, cărți, sau bilete la teatru.

Toți participanții s-au bucurat că au voie să vorbească în limba română, care în timpul conducerii sovietice se numea limba moldovenească, iar alfabetul era cel chirilic, nu latin.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

În Ucraina nu a fost la fel de mult entuziasm.

Aproape jumătate dintre elevi – adica 1,7 milioane – fac școala pe zoom. În zonele de conflict e și mai neplăcut. Școala se face underground. 1.000 de elevi din al doilea oraș al țării, Harkov, fac orele la metrou. Vor să se întâlnească și fizic, dar nu vor să riște să fie loviți de rachetele trimise de Putin. Uneori fac greu diferența între clopoțelul de intrare și alarma de atac aerian.

De la începutul războiului, 1.300 de școli ucrainene au fost bombardate și 180 complet distruse.

Citește și