• În ultimii 5 ani, în București nu s-a construit nicio școală de stat.
  • Numărul elevilor din București a crescut cu 22 de mii în ultimii 10 ani.
  • În anul școlar 2022-2023, capitala avea 169 de școli gimnaziale.
  • Școlile din București sunt supraaglomerate și fac ore în 3 schimburi.
  • Sectorul privat a construit 22 de școli gimnaziale în ultimii 5 ani.
  • Marcel Ciolacu critică programul „România Educată” pe platforma lui.

Promisiuni multe, realizări puține! Chiar dacă în campaniile electorale primarii de sector s-au arătat preocupați de educație, niciunul nu a construit măcar o școală nouă în mandatul lor. Din 2019 de când există listele cu școli supraaglomerate, în București nu s-a construit nicio școală nouă de stat.

Asta în condițiile în care Bucureștiul crește în fiecare an cu mii de locuințe noi – peste 70 de mii din 2013 încoace. Numărul elevilor a crescut și el, cu 22 de mii în ultimii 10 ani. La o medie de 1.000 de elevi pe şcoală, această creştere ar fi adus în mod normal 20 de şcoli noi în Capitală.

În schimb, în anul școlar 2022-2023, capitala avea 169 de școli gimnaziale, cu una mai puțin față de acum 5 ani. Salvarea vine din sectorul privat, care a reușit să construiască 22 de școli gimnaziale noi în acești cinci ani, ajungând la un total de 28, arată cifrele obținute de colegii noștri de la ZF.

Proaspăt anunțat candidat la prezidențiale, Marcel Ciolacu n-a ratat ocazia să se laude și el cu interesul pentru educație. Şase primari de sector din Bucureşti nu au construit nicio şcoală nouă în cinci ani. În sistemul privat, unde sunt taxe lunare de 1.000 de euro, sunt 22 de unităti noi în acelaşi interval

Datele de la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) arată că nicio şcoală gimnazială nouă de stat nu a fost construită în Bucureşti în cinci ani, deşi încă din 2019 există liste cu şcoli supraaglomerate precum Şcoala Gimnazială nr. 18, cu peste 2.500 de elevi, sau Şcoala Gimnazială nr. 97, cu aproape 2.100 de elevi.

Datele de la INS arată că Bucureştiul avea în 2022 cu 22.000 de elevi mai mult faţă de 2013. La o medie de 1.000 de elevi pe şcoală, în mod normal această creştere ar fi adus 20 de şcoli noi în Capitală, exact numărul şcolilor ce vin din privat.

Recomandări

ATAC ASUPRA HEZBOLLAH
ELEVII-S GATA, ȘCOALA BA
PLANUL LUI ZELENSKI
FLUIER DE START
NEW LOOK, NEW YOU
CU BEBE LA SPA

În Camera Deputaților, dintre cei 92 de membri PSD prezenți, 92 votau „Da”, alături de colegii PNL, pentru noua Lege a învățământului preuniversitar – inclusiv premierul Marcel Ciolacu. În Senat, cei 38 de parlamentari PSD prezenți votau, de asemenea, în unanimitate pentru noua Lege a învățământului preuniversitar, alături de toți colegii PNL.

Citește și