• Myriem Khal este studentă la informatică și suferă de dislexie.
  • Din cauza bolii, Myriem a avut dificultăți în a învăța limba engleză.
  • Cu ajutorul ChatGPT, Myriem a reușit să sintetizeze cursurile și să treacă examenele.

Folosirea platformei Chat GPT de către studenți a declanșat nenumărate dezbateri. Este utilă, încurajează copiatul sau plagiatul, mai exact? Ei bine, există și cazuri în care aplicația poate salva un student. Este cazul lui Myriem Khal, inginer în informatică, cea care suferă de dislexie. Cu ajutorul Chat GPT ea a putut să treacă examenele care păreau imposibile până acum.

Myriem Khal, o studentă la inginerie informatică cu dislexie, a declarat pentru Business Insider că a folosit chatbotul AI pentru a o ajuta să înțeleagă materialele de curs. Rezultatele, până acum, au fost promițătoare.

,,Am obținut note foarte bune la examenele finale” , a declarat Khal.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Încă de când era copil, Khal a spus că s-a luptat să învețe engleza și alte limbi străine din cauza dislexiei sale.

Unii experți în dizabilități de învățare se tem că elevii vor deveni dependenți de ChatGPT

Khal este un exemplu al modului în care instrumentele de inteligență artificială precum ChatGPT pot fi utile pentru a gestiona provocările de zi cu zi, dar experții medicali au sentimente amestecate cu privire la cât de utile sunt acestea ca dispozitiv medical.

Dr. Pledger Fedora, fondatorul Institutului de dislexie pentru alfabetizare și învățare, a declarat pentru Dystinct, o revistă care se ocupă de dificultățile de învățare, că tehnologia de asistență, cum ar fi software-ul text-to-speech, poate fi ,,extrem de benefică” în sprijinirea elevilor cu dislexie. Cu toate acestea, elevii pot deveni dependenți de aceste instrumente, ceea ce, potrivit lui Fedora, ar putea afecta dezvoltarea gândirii lor critice și a abilităților de rezolvare a problemelor.

Pe de altă parte, Victoria Leslie, specialist în dislexie, a declarat că este ,,foarte îngrijorată” în legătură cu ChatGPT, conform Dystinct. Acesta îi poate încuraja pe elevi să ,,externalizeze” gândirea și îi poate tenta să plagieze atunci când au dificultăți, ceea ce poate împiedica învățarea, a spus ea.

Îți spune mai multe Sebastian Ujică, editor Aleph News.

Cum a folosit Myriem aplicația?

În primul rând, să o cunoaștem mai bine. Myriem, cum spuneai, este studentă la informatică și cu toate că suferă de dislexie, s-a descurcat fără probleme la subiecte tehnice precum matematica și științele, însă a avut mereu mari probleme la engleză și alte limbi străine, ea fiind franțuzoaică.

Ei bine, un curs pe care l-a dorit mult era cu privire la inteligența artificială, însă era predat în limba engleză. Ceea ce îl făcea imposibil pentru Myriem. Așa că a recurs la ChatGPT și îi cerea acestuia în franceză să explice anumite lucruri, expresii sau jargon. Practic, platforma i-a rearanjat cursurile într-un mod care avea sens pentru ea. Și astfel a reușit să treacă fără probleme examenul.

Ce spun experții cu privire la această tactică?

Myriem Khal este un exemplu pentru modul în care Chat GPT poate ajuta în moduri la care nici nu ne-am fi gândit. Există totuși și un dar. Experții în ajutarea persoanelor cu dizabilități sunt încă circumspecți și atrag atenția a posibilității de a crea dependența. De a agrava un caz precum dislexia astfel încât acea persoană să nu se mai descurce altfel. Cu alte cuvinte, trebuie un echilibru. Iar acest caz cred că arată din nou faptul că aceste platforme cum este Chat GPT sunt create astfel încât să lucreze în tandem cu omul, nu pentru a ne înlocui.”