• Peste jumătate dintre elevii care vor să meargă la facultate spun că părinții pun presiune pe ei să intre la o facultate bună.
  • 85% dintre respondenți consideră educația universitară importantă sau foarte importantă, însă doar 62% declară că intenționează să urmeze studii superioare după liceu.
  • Sondajul arată și îngrijorarea cu privire la accesibilitatea studiilor superioare, care rămâne ridicată.

Peste jumătate dintre elevii care vor să meargă la facultate spun că părinții pun presiune pe ei să intre la o facultate bună. Acestea sunt concluziile unui studiu Gallup. Sondajul a chestionat peste 3000 de tineri din Generația Z cu privire la percepția lor despre importanța facultății.

Chiar dacă peste 85% dintre respondenți consideră educația universitară importantă sau foarte importantă, doar 62% declară că intenționează să urmeze studii superioare după liceu.

„ Cred că cel mai bine ar fi să vadă părinții în ce măsură copiii lor sunt atrași de un anumit domeniu și mai ales sunt dispuși să muncească în domeniul respective. Într-adevăr facultatea înseamnă studiu la alt nivel, dacă e să comparăm cu ceea ce sunt ei obișnuiți în liceu. Ei trebuie să înțeleagă foarte limpede că efortul este preponderent individual”, spune Ruxandra Achim, profesor de limba română.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Sondajul, realizat în Statele Unite, arată și îngrijorarea cu privire la accesibilitatea studiilor superioare, care rămâne ridicată. De fapt, încrederea în învățământul superior ca instituție din SUA a scăzut cu 21% din 2015.

80% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani consideră că studiile universitare sunt foarte sau destul de importante.

„E important să se discute tot ceea ce înseamnă traseul acesta profesional pentru că ar fi păcat ca un absolvent de liceu să urmeze o facultate pe care nu și-o dorește doar pentru că cineva susține că ar fi bună pentru el”, a mai adăugat Roxandra Achim.