Profesorii vor evalua elevii pe baza unor standarde la fiecare materie. Expert în educație: „În absența planurilor cadru, procesul devine unul birocratic”

Ne-am obișnuit cu schimbările de la o lună la alta în educație. Acum, Deca vrea să schimbe regulile de notare din septembrie 2025. Practic profesorii vor da note pe baza unor noi standarde pentru fiecare disciplină. Dacă nu vor respecta decizia, se va considera încălcare disciplinară. Problema este că aceste noi standarde naționale de evaluare sunt încă inexistente.  Oficialii din educație doresc o evaluare mai obiectivă și standardizată a performanțelor elevilor. Benefic sau nu?!

Cum vor influența noile standarde de evaluare performanțele academice ale elevilor?

„Tema standardizării și tema notării standardizate în funcție de paramterii predefiniți ar trebui să vină pe cale de consecință după ceea ce înseamnă planurile cadru bine făcute și conținuturile bine definite. În absența acestora, procesul devine unul birocratic care legitimează sau nu starea actuală. Standardele nu există. Sunt două puncte importante critice, negative. Primul este legat de absența unor planuri cadru moderne, iar celălalt se referă la absența standardelor de notare”, a declarat Marian Staș, expert în educație, pentru Aleph News.

Exit mobile version