• Începând de luni, cei mai mulți copii vor merge fizic la școală
  • În localităţile carantinate, toţi elevii vor învăţa în continuare online
  • Klaus Iohannis: Pregătiți copiii pentru școală

După aproape trei luni de şcoală online, elevii se întorc în bănci. Autorităţile însă nu renunţă la cele trei scenarii, verde, galben şi roşu, în funcție de rata de infectare din fiecare localitate.

„În unanimitate, am decis următoarele lucruri: începând de luni, când începe semestrul II, majoritatea copiilor merg fizic la şcoală. Evident, însă, că trebuie să respectăm şi situaţia din fiecare localitate,” a spus Klaus Iohannis.

„Pentru fiecare şcoală trebuie luate măsuri foarte stricte. Noi ne dorim ca şcoala să se desfăşoare în condiţii sigure. În localităţile în care sunt ceva mai multe cazuri, aşa-numitul scenariu galben, acolo copiii de grădiniţă merg fizic la grădiniţă, clasele I-IV merg la şcoală. Din ciclul secundar merg doar copiii din clasa a VIII-a fizic la şcoală. Iar din liceu, merg tinerii din clasa a XII-a care se pregătesc de bacalaureat,” a declarat președintele Klaus Iohannis.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

În localităţile în scenariul roşu, doar copiii de grădiniţă şi elevii claselor primare vor merge în bănci. Singurele cazuri în care cursurile vor fi online în totalitate vor fi în localitățile carantinate. Profesorul universitar Adrian Cioroianu, fost ambasador al României la UNESCO, susţine redeschiderea şcolilor. Pentru cei mici, contactul cu profesorul este vital, spune Adrian Cioroianu.

„Ca profesor sunt pentru redeschiderea școlilor pentru că este maniera mea de a mă simți util, și cred că asta gândește marea majoritatea a profesorilor din România. Pe termen mediu, nu vom putea amâna la infinit deschiderea școlilor, pentru că deja este practic un an aproape de când școlile nu s-au mai făcut în parametri normali,” spune Adrian Cioroianu.

„Încă nu sunt date din care să rezulte că școala în mod virtual, adică video, digital, suplinește 100% contactul direct dintre elev și profesor. Dimpotrivă, există studii, care arată că la capătul unui an există pierderi între 5 și 9 luni, în pregetirea elevilor la clasele mici. Din păcate reiese că acest contact profesor elev e vital, așa încât sunt pentru redeschiderea școlilor„, susține Adrian Cioroianu.

Școlile sunt deschise în Spania și Grecia

Școala s-a deschis în regim clasic în Spania. Fiecare instituţie are sistem de control sanitar, copiii trebuie să aibă la ei un kit de dezinfectare, iar la intrare li se ia temperatura.

„Nu putem nici să ne jucăm cu mingea şi nici să sărim coarda, pentru că nu se poate. Se ia virusul. Păi eu mă simt un pic aşa rău pentru că nu pot să-i îmbrăţişez, nici să ne jucăm cu mingea. Mă simt un pic aşa rău,” spune Zarra, elevă în Spania.

„Îi spun măsurile de precauţie, să nu se apropie şi să păstreze distanţa. Are tot timpul cu ea dezinfectant,” spune Ileana, mama Zarrei.

După aproape două luni şi jumătate, şi elevii din clasele gimnaziale din Grecia au revenit în clase. Şi liceeni se vor duce la școală, însă doar în zonele mai puţin afectate de pandemie.

„Avem nevoie de interacțiunea cu elevii”

„Este o decizie personală. Eu cred că trebuie să avem contact cu elevii din nou. Ne este dor de elevi. Totul se va face treptat. Cred că este în beneficiul tuturor să îmbinăm metodele tradiționale cu digitalizarea,” a spus Cătălina Georgescu, profesoară de engleză în direct la Aleph News.

„Sunt convinsă că vom primi toate instrucțiunile necesare. Nu cred că vor fi foarte diferite de cele până acum,” a adăugat Cătălina Georgescu. „Eu sunt complet de acord cu vaccinarea, inclusiv cu cea a cadrelor didactice. Am fost programată pe 5 februarie, dar din cauza lipsei de doze am fsot reprogramată.”