• Circa trei milioane de copii învață în școlile din România
  • 150.000 de copii învaţă în şcoli private
  • Taxele pentru învăţământul la privat pornesc de la 4.000 de euro
  • Aproape 500.000 de elevi nu au conexiune la internet

Meseria e brățară de aur. Dar ca să o dobândești, îți trebuie o educație pe măsură. Însă, parcă nimeni nu îi acordă importanță. În campania electorală școala e mereu în fruntea listei, dar în realitate nu se alocă suficienți bani și rezultatele nu se văd.

Avem promisiuni care nu sunt respectate și sunt făcute doar ca să sune bine. Nu se alocă suficienți bani pentru școli, în 2018 de exemplu statul aloca educației 3,2% din produsul intern brut. În timp ce țări ca Franța sau Germania au primit 5, 1, respectiv 4,2 % din PIB. Nu avem infrastructură, 4 din 10 școli din mediul rural au toaletă în curte în 2021.

Suntem campioni la abandonul școlar și avem cea mai mare rată de analfabeţi functional din UE. În plus, birocrația ne caracterizează și în educație. Profesorii sunt ocupați cu hârtiile.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Sigur, avem profesori care se dedică, avem elevi olimpici, motivați și silitori. Doar că pe cei mai mulți îi găsim în școli private. Elevi pentru care școala online nu a fost un chin, dimpotrivă, s-au descurcat. Pentru că au avut cu toții acces la internet și tablete din prima clipă.

În schimb, în întreaga țară, sunt aproape 500.0000 de copii care nu au acces la internet. Dar sigur, nu toți românii își permit să trimită copilul la o școală privată, taxa pornește de la 4.000 de euro și poate ajunge la 20.000 de euro pe an.