• Instituţiile de învăţământ trebuie să delimiteze traseul de acces
  • Masca e obligatorie şi nu e permis schimbul de obiecte personale
  • Sălile de curs sunt dezinfectate şi aerisite cu 30 de minute înainte de sosirea elevului
  • Părinţii copiilor cu dizabilităţi au permisiunea să îl însoţească în şcoală
  • Porţile şi uşile de intrare în şcoală/sală vor sta deschise pentru a evita contactul
  • Sălile de clasă sunt aerisite minimum 10 minute în pauze
  • Şcolile pot adopta scenariu de participare fizică, mixtă sau online la curs

Ministul Educaţiei, Mihai Cîmpeanu, a emis ordinul care reglementează activitatea de reîncepere a şcolii cu prezenţă fizică.

Unităţile de învăţământ trebuie:

  • să aerisească sălile de clasă cu cel puţin 30 de minute înainte de sosirea elevilor
  •  să asigure suficienţi dezinfectanţi atât la intrarea în clădire cât şi la intrarea în clasă
  • şi să delimiteze cu marcaje vizibile traseul de deplasare al elevului.

Masca de protecţie trebuie să fie purtată în permanenţă iar elevilor le este strict interzis să facă schimb de obiecte personale sau să consume alimente şi băuturi la comun. Totodată aceştia trebuie să se spele pe mâini şi să se dezinfecteze înainte de masă sau când intră în clasă.

Fiecare instituţie de învăţământ îşi va desemna un responsabil care să supravegheze respectarea măsurilor de siguranţă. Mai mult, conducerea trebuie să delimiteze un spaţiu în care elevul care prezintă simptome de boală să fie izolat temporar. Pe perioada izolării, este strict interzisă interacţiunea cu acesta urmând să fie preluat de părintele sau reprezentatul legal iar cel care-l supraveghează trebuie să se spele pe mâini cel puţin 20 de secunde.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

În cazul în care un elev, cadru didactic sau personal auxiliar este diagnosticat cu infecţia Covid-19, cursurile în sala respectivă se suspendă timp de 14 zile iar reprezentanţii DSP vor urma să efectueze ancheta epidemiologică în care se vor stabili contacţii şi după caz se va lua decizia de carantinare.

În cazul în care elevul este izolat la domiciliu, instituţia de învăţământ are obligaţia să-i asigure condiţii de desfăşurare a procesului de învăţare în regim online.

Elevii sau cadrele didactice care fac parte din grupa de risc sau suferă de o boală cronică, autoimună sau diabet sunt scutite de la prezenţa fizică numai în baza unui aviz eliberat de medicul curant sau de medicină a muncii.

În sălile de curs se va păstra distanţa de minim 1 metru iar în sala de mese de minim 1,5 metri.

Dacă eşti părinte este recomandat:

  • să-i verifici copilului tău starea de sănătate
  • să îi comunici că trebuie să respecte nişte reguli de siguranţă
  • să îi spui că trebuie să se spele pe mâni corespunzător
  • şi să anunţi conducerea şcolii în cazul în care copilul tău este simptomatic sau a fost diagnosticat cu infecţia Covid-19

149 de localități în scenariu roșu. ”Insistăm pe distanțare și măști

149 de localități sunt în acest moment în scenariu roșu de deschidere a școlilor, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Autoritățile insistă pe distanțare și măști, „pentru a nu ajunge în situații absurde de blocaj”.

Sorin Cîmpeanu spune că în acest moment sunt 149 de localități aflate în scenariu roșu, 903 localități în scenariul galben – în care vor merge la cursuri copiii de grădiniță, clasele 1 – 4 plus clasa pregătitoare și elevii din clasele terminale care vor susține examene naționale.

„Insistăm pe respectarea următoarelor reguli: distanțarea fizică e extrem de importantă, maximum posibil, minim 1 metru pentru a nu ajunge în situații absurde de blocaj. Mizăm pe capacitatea organizatorică a fiecărui director de școală că va asigura distanțarea maxim posibilă în condițiile date. Scăzând acele categorii de elevi exceptate din perspectiva prezenței fizice aglomerația din sălile de clasă nu va fi chiar atât de mare cum se prezintă la nivel teoretic”, a afirmat ministrul.

Cîmpeanu a dat asigurări că autoritățile vor veghea la respectarea regulilor: „Ne vom asigura că s-a făcut tot posibilul pentru o distanțare maximă”.

Totodată, nu se acceptă niciun fel de rabat de la portul măștii, iar aerisirea trebuie făcută la intervale regulate: „Este un lucru esențial”.

Elevii și profesorii cu simptome vor fi testați. Voiculescu: E nevoie de acordul părinților

Copiii și profesorii cu simptome de COVID-19 vor fi testați cu teste antigen, a anunțat, vineri, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Acesta a spus că este nevoie de acordul informat părinților pentru testarea elevilor.

Voiculescu le-a transmis că o primii care pot interveni dacă un elev are simptome este părintele, care să îl evalueze și să îl țină acasă dacă are orice el de simptom care ar putea indica o infecție cu COVID-19.

„Este necesar din partea părinților să își exprime acordul informat cu privire la testare. Va exista pe pagina Ministerului Educației și pe pagina Ministerului Sănătății un formular tip. Pentru exprimarea acordului pentru testare. Este important pentru că doar testând putem să păstrăm pe toată lumea în siguranță”, spune Voiculescu.

Întrebat de jurnaliști când este recomandat să fie semnat de către părinți acordul tip pentru testare, ministrul Sănătății a spus că „recomandarea este să fie semnat cât mai curând posibil”.

Ministrul Sănătății a mai spus că în cazul în care un copil a fost testat pozitiv, toți cei cu care a interacționat vor fi testați.

„Testarea se va face pentru cadrele didactice care au simptome, de asemenea, pentru copiii care au simptome, după aplicarea protocolului de izolare. Testarea se va face în cabinete medicale sau în izolator. De asemenea, atunci când un copil este testat pozitiv, apoi urmează o anchetă epidemiologică. Ancheta epidemiologică va fi condusă de DSP de acolo. Pentru asta va fi nevoie de colaborarea cu conducerea unității de învățământ. Asta înseamnă că acei colegi care au interacționat cu copilul diagnosticat cu COVID-19 vor trebui să fie testați, dacă există un consimțământ al părintelui. Dacă nu există un consimțământ se va lua legătura cu medicul de familie. E important ca lucrul acesta să se întâmple la timp”, a mai spus ministrul.

Acesta spune că vor exista teste rapide antigen la nivelul școlilor, o parte fiind deja distribuite prin DSP-uri.

Voiculescu a mai spus că nu este necesară o adeverință de la medicul de familie pentru începerea școlii.