România este pe locul 1 în lume la utilizarea problematică a rețelelor sociale de către copii și adolescenți

Tu știi cât de mult stă copilul tău pe social media? România este pe primul loc în lume la utilizarea problematică a rețelelor sociale de către copii și adolescenți. Aproape un sfert dintre tineri folosesc social media într-un mod în care le este afectată sănătatea mintală, performanța școlară și relațiile cu cei din jur, arată un raport OMS. Fetele și băieții au tipare diferite, iar părinții joacă un rol cheie în educarea lor în mediul online.

În primul rând, copiii vor face ceea ce văd la părinți. Având în vedere că părinții petrec extrem de mult timp pe rețelele de socializare și cu telefonul în mână, copiii vor dori să facă același lucru, în primul rând din curiozitate: „Ce face mama? Ce face tata acolo? De ce eu nu am voie să fac asta?”.

Astfel, în momentul în care vor avea ocazia, fie singuri, fie alături de alți copii, vor încerca și ei să participe la astfel de activități. De aceea, este important să abordăm această problemă încă de la o vârstă fragedă. Poate nu chiar de la 3-4-5 ani, pentru că la această vârstă copiii nu au acces la astfel de informații și nici nu le înțeleg pe deplin. Totuși, prevenirea și educația legată de utilizarea tehnologiei trebuie să înceapă cât mai devreme, pentru a crea obiceiuri sănătoase„, a explicat Gabriel Chicioreanu, consilier parenting, pentru Aleph News.

Mai târziu, în jurul vârstei de 6-7-8 ani, este important ca și copiii să înțeleagă că internetul prezintă numeroase vulnerabilități și că se pot expune unor riscuri, inclusiv unor forme de infracționalitate, cum ar fi cea legată de pedofilie. Totuși, trebuie menționat că acest risc este adesea amplificat de greșelile părinților, care își fac publice fotografiile cu realizările copiilor lor, din dorința de a împărtăși: „Uitați ce copil fenomenal am!” Problema apare atunci când aceste postări nu sunt limitate doar la persoanele din lista lor de prieteni, ci devin accesibile oricui pe internet„, a adăugat Gabriel Chicioreanu.

Exit mobile version