• România se clasează pe ultimul loc în UE la cunoștințe financiare.
  • 30% dintre români nu pot răspunde la întrebări simple despre despre inflație, dobânzi sau investiții.
  • Peste jumătate dintre români cred că știu foarte multe lucruri despre bani.

Aparent, nu mai e un secret pentru nimeni că românii nu se informează cu privire la educația financiară. Practic însă, considerăm că știm mai multe despre bani decât știm în realitate, arată datele ultimului Eurobarometru. Dacă vorbim de inflație, dobânzi sau investiții, ori corelațiile dintre ele, România se clasează pe ultimul loc între statele Uniunii Europene.

Silviu Gurlui, profesor de fizică la Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași: Resursele de pe internet trebuie folosite riguros și cu mare atenție

„Este vorba despre un sondaj al celor care înțeleg partea financiară, știu să înțeleagă elemente de bază: dobânzi, investiții, cum se plasează investițiile în mod general.”

„În acest top vedem, nu întâmplător, Olanda, este una dintre țările fruntașe care cunosc foarte bine problema de parte financiară, alături de Suedia, Finlanda, acestea fiind în topul țărilor celor mai pregătite.”

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

„Nu întâmplător România se situează în acest fel pentru că este o problemă ce ține de educație, în general, și educație financiară în mod particular. Aceste capitole sunt deficitare. Un lucru care este și mai îngrijorător este acel ceva la care noi ne referim și nu avem cunoștințe, însă avem o părere și o exprimăm public fără să cunoaștem subiectul.”

„Resursele de pe internet trebuie folosite riguros și cu mare atenție. Nu sunt singurele surse de informare la care tinerii pot recurge. Cele mai bune sunt cele din școală, facultate, dar și pe internet sunt informații pentru a avea o referință complementară.”

Citește și