• Președintele Klaus Iohannis i-a chemat la discuţii, de la ora 16.00 pe premierul Florin Cîțu, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, și pe ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu
  • În cadrul întâlnirii, participanții au stabilit „în unanimitate” redeschiderea şcolilor

UPDATE ora 17:10. Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă după întâlnirea cu premierul Cîţu, miniştrii Sorin Câmpeanu şi Vlad Voiculescu, precum şi pe şeful DSU Raed Arafat.

„Am avut o discuție foarte importantă cu premierul, cu ministrul Educației, cu ministrul Sănătății, tema discuției a constat în deschidem sau nu deschidem școlile.

Pot să vă comunic că am ajuns în unanimitate la o concluzie extrem de importantă.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Începând din semestrul doi, din 8 februarie, majoritatea școlilor se vor redeschide. Asta evident în condițiile în care pandemia evoluează aproximativ la fel cum am avut evoluțiile în ultimele săptămâni.

Majoritatea școlilor se redeschid, elevii se întorc la școală.

Se revine la sistemul descentralizat care ține cont de evoluția în fiecare localitate.

În localitățile aflate în scenariul verde toți copiii merg la școală și la grădiniță. În scenariul galben merg în continuare la școală, copii din ciclul 1-4 și copiii din clasele terminale și copiii la grădiniță. În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu continuă pentru un timp să meargă la școală și la grădiniță doar ciclul primar, restul nu mai merg la școală.

Atunci când se ajunge rata de infectare peste 6 localitatea se carantinează și școlile se închid și se merge în online”, a declarat președintele.

Toate aceste lucruri vor deveni realitate dacă lucrurile nu se schimbă grav.

UPDATE ora 16:00. Preşedintele Klaus Iohannis i-a chemat la discuţii pe premierul Cîţu, miniştrii Sorin Câmpeanu şi Vlad Voiculescu, precum şi pe şeful DSU Raed Arafat. În cadrul întâlnirii vor stabili dacă se vor redeschide şcolile.

Data de 8 februarie este înaintată de Ministrul Învățământului Sorin Cîmpeanu pentru redeschiderea şcolilor. Urmează să aibă loc astăzi o şedinţă la Cotroceni, urmând ca după această şedinţă să aflăm dacă este posibilă şi în ce condiţii, reîntoarcerea elevilor în bănci.

Aproape 3 milioane de elevi şi părinţii lor aşteaptă cu sufletul la gură această veste, pe care o vom afla cu toţii în cursul zilei de astăzi. 

Cum se descurcă cu învăţământul online

Există aproximativ 65.000 de elevi care în acest moment nu am mediile încheiate. Tocmai din cauza modului în care au fost desfăşurate orele online.

Ministerul a cumpărat 250.000 de tablete şi le-a împărţit copiilor care au avut nevoie, dar în România sunt aproape 500.000 de copii care nu au nici conexiune la internet, să nu mai vorbim de o tabletă sau alt device.

Ce se va discuta la Cotroceni

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, joi, ce se va discuta la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis. Acesta a spus că este nevoie de deschiderea școlilor, de o decizie responsabilă „pe fâșia foarte îngustă dintre dreptul la educație și dreptul la sănătate”.

De asemenea, Sorin Cîmpeanu a vorbit și despre vaccinarea în rândul profesorilor. Ponderea angajaților din învățământul preuniversitar care s-au arătat până acum disponibili să se vaccineze anti-Covid-19 se apropie de 50%.

Sorin Cîmpeanu a spus că la discuțiile de la Cotroceni, unde participă și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, vor fi puse laolaltă realitățile din Educație și realitățile din Sănătate.

„Este o decizie extrem de importantă, cea a deschiderii școlilor în semestrul 2, după un anumit scenariu. Am spus că nu excludem niciunul dintre scenarii: nici deschiderea prioritară în zonele cu rată de infectare mai scăzută, nici deschiderea prioritară în școli primare și grădinițe, nici prioritatea acordată elevilor de clasa a VIII-a și a XII-a, nici orice alt scenariu sau combinație între acestea.”

„Este o decizie responsabilă pe fâșia foarte îngustă dintre dreptul la educație și dreptul la sănătate. Aceste lucruri se vor discuta astăzi (joi – n.r.) și vom vedea care sunt concluziile. Noi, e clar, vom veni cu realitățile din educație la această discuție”, a adăugat ministrul Educației la Digi 24..

Acesta a afirmat că își dorește deschiderea școlilor, „nu numai pentru intrarea în normalitate, ci și pentru a putea recupera din pierderile generate de predarea online”.

Președintele Klaus Iohannis se întâlnește, joi, de la ora 16.00, la Palatul Cotroceni, cu premierul Florin Cîțu, cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, și cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Participă și șeful DSU, dr. Raed Arafat și directorul CNSCBT din cadrul INSP, dr. Adriana Pistol.