• Absolvenţii de facultăţi nu reuşesc să se angajeze în domeniul studiat
  • Anul trecut, din 120.000 de absolvenţi de facultate doar 5.000 şi-au găsit un job
  • Peste o treime din studenţii din România abandonează în primul an facultatea aleasă
  • Testul EduMach include 221 facultăţi de stat şi private, din Bucureşti, Cluj şi Iaşi

Pe lângă examenul maturităţii, elevii din clasa a XII a se pregătesc şi de admiterea la facultate. Ei trebuie să fie atenţi în vederea alegerii facultăţii, deoarece riscă să rămână doar cu diploma în mână.

Mai ales dacă nu îi atrage specializarea. Sabina este elevă în clasa a XII-a. Vrea să dea Facultatea de Drept.

Învaţă încă din octombrie pentru admitere. Are speranţe mari, dar cu toate astea ştie că nu este uşor să se angajeze în domeniu.

Recomandări

PLANUL LUI NETANYAHU
CUM VA FI VREMEA
CE CREDE BEZOS DESPRE CATTEA LUI LAUREN?
DEF-UL MAI DEVREME
CINE DEȚINE MONOPOLUL PE A.I.?
BUTLER ȘI HOLLAND FAC ECHIPĂ

„E greu. Adică mie mi se pare incredibil cum tu să te pregăteşti 4-5 ani într-un domeniu sau poate chiar mai mult, dacă vorbim şi de master şi mai multe cursuri de specializare, şi să ajungi să lucrezi… nu ştiu într-o cafenea sau lucruri de genul ăsta. E important să se creeze locuri de muncă şi în general medii mai prietenoase”, a spus Sabina Spătaru, elevă.

„De unde să acumulăm noi experiență dacă voi nu ne angajați?”

Alexandra este cazul nefericit. A terminat facultatea de Marketing din cardul academiei de Studii Economice din Bucureşti, dar nu lucrează în domeniul pentru care s-a pregătit atâţia ani.

Spune că nu ar mai face aceeaşi facultate dacă ar putea să o i-a de la început. Pentru ea aceşti ani în care a învăţat au fost ani pierduţi.

„Chiar dacă ai urmat o facultate şi ai nişte studii, una este teoria şi alta este practica. E foarte greu să îţi găseşti în ziua de azi un loc de muncă şi majoritatea vor cu experienţă. De unde să acumulăm noi experienţă dacă voi nu ne angajaţi”, a spus Alexandra Țărascu, anagajtă în HR.

Testul EduMatch descoperă ce facultate se potrivește studentului

Dacă şi tu eşti elev în căutarea unei facultăţi potrivite trebuie să ştii de Testul EduMatch.

Indiferent de personalitatea ta, cu ajutorul testului vei descoperi ce facultate ţi se potriveşte.

Călin Spiridon este fost fondator EduMatch. Spune despre test şi sfătuieşte elevii să aleagă o facultate ce îi atrage pe ei pentru că munca înseamnă 60% din viaţă.

„La finalul testului ei vor avea afişate un top 10 facultăţi. Suntem destul de dezorientaţi când terminăm liceul, nu putem spune că din tot ce am învăţat am reuşit să ne alegem ceva ce ne place cu adevărat”, a spus Călin Spiridon.