• Doar 1 din 10 tineri consideră că notele sau examenele nu sunt „cumpărate”.
  • Corupția este văzută ca principala problemă a țării.
  • Dacă acum 5 ani, 26% dintre respondenți erau total de acord că sistemul este viciat, acum, 32% sunt convinși că notele sunt tranzacționate pe bani.

„Cum arată astăzi școala, așa va arăta mâine țara”, spunea Spiru Haret. Iar la noi nu arată prea bine. Tinerii români sunt din ce în ce mai nemulțumiți de calitatea educației, conform unui sondaj IPSOS.

Numărul celor care cred că sistemul este corupt a crescut semnificativ în ultimii cinci ani. Doar 1 din 10 tineri consideră că notele sau examenele nu sunt „cumpărate”, iar corupția este văzută ca principala problemă a țării.

Potrivit studiului, calitatea educației este evaluată mai degrabă negativ de doi din cinci tineri: aceștia se declară total (19% dintre respondenți) sau foarte nemulțumiți (22%) de calitatea educației, opinie întâlnită mai frecvent în rândul celor sub 19 ani. 

Recomandări

N-AUR ÎN SECȚIILE DE VOT
„ENGAGE” IN ACTION
CUM STĂM CU EDUCAȚIA
ȘOȘOACĂ, SPRE SENAT
MONCLER REDEFINEȘTE MODA
ADIDAȘI BY MESSI

Totodată, 41% dintre tineri declară un nivel mediu de satisfacție în privința educației, ceea ce înseamnă că numai 18% din total se declară mulțumiți de aceasta (dintre care doar 3 puncte procentuale – pe deplin mulțumiți).

„Cred că e o concepție puțin eronată faptul că la noi, corupția ar fi la baza problemelor care stau în sistemul de educație românesc. Deci, corupția este una dintre probleme, printre altele, și există peste tot. Problema cea mare și cea mai importantă este investiția în învățământ. Ne tot propunem să creștem procentul din PIB care se investește în învățământ, dar rămânem cu propuneri. Mereu apar lucruri mai urgente”, a explicat Ray Iunius, profesor doctorand și autor, la Aleph News.

Citește și