• În Europa, Suedia prezintă cea mai mare rată de îmbunătăţire dintre toate naţiunile din clasament.
  • Universitatea Oxford din Marea Britanie rămâne pe primul loc pentru al nouălea an consecutiv.
  • Germania, Regatul Unit şi Italia au cele mai bune scoruri privind calitatea cercetării de pe continent.

Vrei să fii student european? Universitățile europene au cam pierdut teren în clasamentul global din 2025, publicat de Times Higher Education. Acestea sunt depășite de cele din Asia, iar Europa are acum doar 91 de instituții în top 200, față de 99 în 2019. Cu toate astea, Universitatea Oxford din Marea Britanie rămâne pe primul loc pentru al nouălea an consecutiv.

Europa obişnuia să fie continentul cel mai reprezentat în THE World University Rankings. Cu toate acestea, pentru al doilea an consecutiv, Asia este cel mai reprezentat continent. În ultimii cinci ani, Asia a contribuit cu cele mai multe universităţi nou intrate în clasament. Dintre cele 211 universităţi incluse în clasament pentru prima dată de la ediţia din 2021, 60 % provin din Asia şi 17 % din Europa.

„Eu cred că a scăzut numărul, nu calitatea, dar a crescut calitatea în China, Coreea de Sud, Singapore, în țările din Asia. Universitățile de acolo au investit sume considerabile în dezvoltarea infrastructurii, inclusiv infrastructura de cercetare, în programe de atragere a celor mai buni cercetători din diverse domenii și din întreaga lume, lucru pe care Europa nu reușește să îl facă în momentul de față și aceste investiții au dus la o creștere semnificativă a calității educației”, a explicat Radu Szekely, expert în educație, la Aleph News.

Recomandări

KADÎROV SUSPECTĂ RUȘII
N-A MERS PT. ZELENSKI
MILTON LOVEȘTE FLORIDA
AI GRIJĂ CE-ȚI DOREȘTI
RUTTE NU SE TEME DE TRUMP
MODA SUB LUPĂ

Germania, Regatul Unit şi Italia au cele mai bune scoruri privind calitatea cercetării de pe continent. Regatul Unit este lider pe continent în ceea ce priveşte perspectivele internaţionale, urmat de Franţa şi Germania. Franţa, Germania şi Italia devansează Marea Britanie în ceea ce priveşte scorul industriei, reflectând o colaborare mai strânsă între sectoarele lor de învăţământ superior şi industrie.

Citește și