• Pe hârtie, un romancier din secolul al XIX-lea, o grămadă de păpuși și un actor serios cunoscut pentru interpretarea unor haiduci formează un amestec cinematografic improbabil.
  • La 30 de ani de la lansarea filmului The Muppet Christmas Carol”, cu Michael Caine în rolul principal, acesta este în continuare un clasic de sărbători foarte îndrăgit.
  • Pentru a marca această aniversare, drama muzicală – renumită pentru că este una dintre cele mai bune adaptări ale unui roman de Charles Dickens – va reveni în cinematografe luna aceasta.

Pe hârtie, un romancier din secolul al XIX-lea, o grămadă de păpuși și un actor serios cunoscut pentru interpretarea unor haiduci formează un amestec cinematografic improbabil. Cu toate acestea, la 30 de ani de la lansarea filmului The Muppet Christmas Carol”, cu Michael Caine în rolul principal, acesta este în continuare un clasic de sărbători foarte îndrăgit.

Pentru a marca această aniversare, drama muzicală – renumită pentru că este una dintre cele mai bune adaptări ale unui roman de Charles Dickens – va reveni în cinematografe luna aceasta. Și de data aceasta, a fost special extinsă pentru a include o baladă a lui Paul Williams, intitulată When Love Is Gone, care a fost eliminată din versiunea originală pentru cinematografe. Abonații Disney+ vor putea, de asemenea, să vizioneze noua versiune începând de astăzi.

Când filmul a fost lansat în 1992, mulți au crezut că pelicula – bazată pe emoționanta nuvelă din 1843 a lui Dickens – va fi un eșec, chiar și cu Caine în rolul principal. Studiourile Henson realizaseră deja trei filme cu Muppets, iar serialul TV trecuse de mult de apogeul său din anii 1970. De asemenea, echipa pierduse doi giganți creativi – creatorul Muppets, Jim Henson, care a murit subit în mai 1990, urmat de păpușarul Richard Hunt în ianuarie 1992.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Agentul Bill Haber a fost entuziasmat de proiect, dar fiul lui Henson, Brian, care avea atunci 29 de ani și care a fost împins cu reticență în scaunul de regizor, era mai puțin sigur. Brian își amintește: Întreaga industrie s-a gândit: Ei bine, fără Jim Henson, acesta va fi sfârșitul Muppets. Eram cu toții îngrijorați că nu mai poate continua și știam că totul se baza pe Muppets Christmas Carol.”

Pierderea lui Jim Henson a însemnat și pierderea vocii lui Kermit. Brian l-a ales pe Steve Whitmire, membru de lungă durată al distribuției, pentru a juca rolul broaștei în rolul lui Bob Cratchit, funcționarul care se zbate pentru zgârcitul Ebeneezer Scrooge. Cartea clasică a fost adaptată de Jerry Juhl, cu o coloană sonoră semnată de Miles Goodman, cel care s-a aflat în spatele muzicii din Dirty Rotten Scoundrels și Little Shop of Horrors. Planul inițial era de a folosi doar marionete, dar s-a decis ca și Caine să joace rolul lui Scrooge.

Câștigătorul premiului Oscar a acceptat rolul pentru a o impresiona pe fiica sa de atunci, în vârstă de șapte ani. Într-un interviu acordat în 2016, el a declarat: A fost absolut perfect în acel moment pentru ceea ce îmi doream. Puteam să îl fac și fiica mea putea să îl vadă. De aceea l-am făcut. Și a fost minunat”.

Filmat la studiourile Shepperton din Surrey în vara anului 1992, Christmas Carol a fost primul film cu Muppets produs de Walt Disney Pictures și a primit recenzii foarte bune din partea criticilor și a publicului. A fost lansat în America pe 11 decembrie, iar în Marea Britanie în săptămâna următoare, lăsând puțin timp pentru ca publicul să îl vadă înainte de Crăciun, mai ales că era în competiție cu Home Alone 2. Producția a costat în jur de 12 milioane de dolari și a avut încasări de 32,5 milioane de dolari în întreaga lume – un succes modest la acea vreme.

Dar filmul a devenit un adevărat clasic atunci când a fost lansat în grabă pe video de Disney în anul următor, sărind peste piața de închirieri și câștigând milioane de dolari ca un film de umplutură. Muppet Treasure Island a urmat în 1996. Dr. Andrew Dix, profesor de studii cinematografice la Universitatea Loughborough, consideră că The Muppet Christmas Carol este unul dintre cele mai bune filme festive din toate timpurile. El spune că amestecul dintre glumele Muppets și seriozitatea poveștii lui Dickens face ca filmul să fie unic.

Dr. Dix adaugă: „Filmul funcționează atât de bine pentru că reunește două instituții culturale foarte iubite. Adaptarea filmului A Christmas Carol” le permite Muppets să aibă o gamă mai largă de tonuri și genuri decât în emisiunile lor de televiziune. Da, există multă comedie și cântecele obișnuite, dar există și un patetism care răspunde materialului sursă dickensian. Gândiți-vă la scena în care una dintre păpuși îngheață sub un strat de ziare pe stradă, sau la tristețea de a vedea pălăria și cârja lui Tiny Tim pe scaunul său, când acesta pare să fi murit.”

Păpușarul Louise Gold lucrează la studiourile Henson de 46 de ani, de când a fost angajat la vârsta de 20 de ani. Ea a povestit că această meserie necesită o îndemânare și o forță incredibilă pentru a da viață personajelor.

Louise, în vârstă de 66 de ani, spune: Ții o marionetă deasupra capului, te uiți la un monitor, nu te împiedici de cabluri și joci și teatru, pentru că în cazul Muppets, vocile se fac în direct. Este ca și cum ai fi un actor, dar trebuie să faci și toate chestiile tehnice în același timp. Mulți dintre noi au acum probleme cu gâtul și umerii. Ne-ai vedea stând pe platou și făcându-ne masaj unul altuia!”

Louise crede că combinația dintre povestea lui Dickens, sinceritatea lui Caine și inima Muppets a făcut ca filmul să reziste testului timpului. Ea spune: Michael Caine a fost genial. A fost absolut perfect din punct de vedere al sincerității. L-a jucat pe Scrooge – nu l-a jucat pe Scrooge în Muppets. Am fost impresionată de el pentru că, din punct de vedere tehnic, știa exact ce face, dar fără să-și piardă inima și emoția.”

La fel ca Dr. Dix, Louise a lăudat, de asemenea, îmbinarea dintre poveștile tradiționale și personajele moderne pentru atracția de durată a filmului. Ea adaugă: A Christmas Carol de Charles Dickens este o poveste incredibil de emoționantă și emoționantă. Ceea ce este minunat la acest film este că nu minimalizează părțile sinistre, dar există și acele minunate personaje Muppets. Ceea ce contează la Muppets este inima și vulnerabilitatea. Există atâta dragoste între ei. Întotdeauna îi descriu pe actorii originali ca pe o familie disfuncțională. Ne înnebuneam unii pe alții, dar exista o dragoste și un respect uriaș unul pentru celălalt și cred că se poate simți asta în film. Nu este un lucru lipsit de importanță – au făcut-o cu mare dragoste și mare grijă.”

Haina veche a mamei a dus la un succes mondial

Muppets au fost create inițial de păpușarul american Jim Henson pentru un spectacol de cinci minute, Sam and Friends, în 1955. Au apărut în reclame și pe Sesame Street înainte ca Henson să convingă directorii de televiziune că un serial de schițe ar fi mai atractiv pentru adulți. Canalele americane au refuzat episodul pilot, dar ideea lui Henson a fost preluată de producătorul britanic Lew Grade în 1976.

Personajelor deja existente Kermit și Rowlf li s-au alăturat Miss Piggy, Ursul Fozzie și Gonzo. Majoritatea sunt păpuși de mână, dar câteva au tije pentru a-și mișca membrele.

Până la Crăciunul din 1976, 14 milioane de britanici erau în fiecare duminică seara, iar The Muppet Show a fost difuzat în curând în întreaga lume, ajungând să câștige patru premii Emmy. Primul film cu Muppets a fost lansat în 1979, urmat de alte șapte filme de-a lungul a patru decenii, plus o serie de muzicaluri, albume și articole de comerț. Prima întruchipare a lui Kermit a fost făcută din haina mamei lui Henson și din câteva mingi de ping-pong.

El a respins zvonurile potrivit cărora ar fi fost botezat după un prieten din copilărie sau după un păpușar. Între timp, toboșarul Animal ar fi fost inspirat de Keith Moon de la The Who. Fanii au observat, de asemenea, că Jim Henson a numit un personaj din Fraggle Rock Wembley – zona londoneză în care s-a născut Moon.