• Pe măsură ce îmbătrânim, ne concentrăm mai mult pe relații apropiate și autentice.
  • Această schimbare este influențată de conștientizarea timpului limitat.
  • Cercetările arată că un cerc mic de prieteni apropiați poate îmbunătăți sănătatea mentală și fizică.

Cercetările arată că pe măsură ce îmbătrânim, scopurile noastre sociale se schimbă, iar înțelegerea acestor modificări poate ajuta la construirea unor relații mai împlinitoare și sănătoase. Deși este adesea perceput că preferințele sociale depind de trăsăturile de personalitate, cum ar fi extrovertirea sau introvertirea, un alt factor important este vârsta. De-a lungul vieții, prieteniile joacă un rol semnificativ în bunăstarea noastră mentală și fizică, având un impact pozitiv asupra sănătății și longevității. În special în viața adultă târzie, prieteniile pot deveni o sursă esențială de satisfacție și fericire, scrie BBC.

Studiile arată că persoanele vârstnice tind să aprecieze mult mai mult interacțiunile cu prietenii decât cu membrii familiei, întrucât acestea sunt considerate mai puțin tensionate și mai plăcute. Totodată, în contrast cu ceea ce se credea anterior, vârstnicii nu mai caută să își extindă cercul social, ci preferă să îl restrângă. De fapt, vârstnicii se concentrează pe legături mai strânse și mai de durată, având o abordare mai selectivă în privința prieteniilor. Conform teoriei selecției socio-emoționale, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc și realizează că au mai puțin timp la dispoziție, aceștia se concentrează mai mult pe relațiile care le oferă un sprijin emoțional profund.

Acest fenomen a fost evident în perioada pandemiei de COVID-19, când oamenii de toate vârstele au preferat relațiile mai profunde și semnificative, comparativ cu interacțiunile mai puțin relevante din trecut. Chiar și tinerii au început să adopte o abordare similară vârstnicilor, concentrându-se pe legături mai autentice și durabile. Cu toate acestea, cercetările sugerează că, deși este important să se prioritizeze prieteniile strânse, nu este sănătos să te izolezi complet de alte persoane. Diversitatea relațiilor are beneficii importante, oferind stimulente intelectuale și oportunități de distracție, esențiale pentru bunăstarea generală.

Recomandări

SUA AU FOST ÎN CONTACT CU HTS
ATENȚIONARE DE VISCOL LA MUNTE
CUM TRĂIEȘTI 100 DE ANI?
CE FACI LA PARIS?
CAMERE ÎN VĂCĂREȘTI
CUM SĂ ÎMBĂTRÂNEȘTI FRUMOS?

Un alt punct important este că prieteniile pot deveni foarte apropiate și chiar să înlocuiască relațiile de familie, un fenomen observat în comunitatea LGBTQ+ unde prietenii devin adesea „familie aleasă”, oferind un sprijin important pentru vârstnici. De asemenea, cercetările sugerează că există un număr optim de prieteni pentru o sănătate psihologică bună – aproximativ patru prieteni apropiați – iar dincolo de acest număr nu există beneficii semnificative. Cu toate acestea, calitatea relațiilor este mult mai importantă decât cantitatea, iar un cerc restrâns, dar profund și autentic, poate aduce beneficii esențiale pentru sănătatea mentală și fizică.

În final, cercetătorii subliniază că, deși vârstnicii pot întâmpina dificultăți în a face noi prietenii din cauza problemelor de sănătate sau a izolării sociale, schimbările în percepția despre vârstă pot ajuta mult la menținerea unei atitudini pozitive și a unei dorințe de a cultiva relații. Conform cercetărilor, vârstnicii care au o percepție pozitivă despre vârsta lor și despre viitor sunt mai predispuși să investească în relații și să beneficieze de efectele pozitive ale acestora asupra sănătății lor.

Citește și