• Burstyn, în vârstă de 91 de ani, este o actriță premiată cu Oscar, Emmy și Tony.
  • Burstyn a exprimat uimirea față de premiu și a subliniat importanța recunoașterii contribuțiilor femeilor în cinematografie.
  • Actrița este cunoscută pentru rolurile sale din filme precum The Exorcist și Alice Doesn’t Live Here Anymore.

Ellen Burstyn, una dintre cele mai cunoscute personalități de la Hollywood, a fost premiată în cadrul unei ceremonii speciale organizate la Festivalul de Film de la Veneția, în onoarea carierei sale de șapte decenii în cinematografie, scrie The Independent.

Evenimentul a fost găzduit de Liberatum – o fundație multidisciplinară de diplomație culturală – care sărbătorește anual „femeile în creativitate”, inclusiv artiste, regizoare și actrițe. Este pentru prima dată când Burstyn participă la festival.

Premiul Liberatum Pioneer Award i-a fost înmânat lui Burstyn miercuri de Taylor Russell, starul serialului Bones and All.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Burstyn, în vârstă de 91 de ani, este o vedetă premiată cu Oscar, Emmy și Tony, cunoscută pentru rolurile sale din Exorcistul, Requiem for a Dream și pentru interpretarea sa din 1974, premiată cu Oscar, în Alice Doesn’t Live Here Anymore de Martin Scorsese. Contribuțiile sale la televiziune includ Law & Order: Special Victims Unit și Political Animals.

„Sunt uimită”, a declarat Burstyn pentru The Independent despre decizia Liberatum de a-i celebra cariera. „Este o linie destul de mare de laureați din trecut, nu sunt sigură că o merit, dar sunt onorată și încântată.”

Născută în 1932 în Detroit, Michigan, actrița s-a aventurat inițial în modelling și dans după ce a abandonat liceul. Dar s-a angajat curând în cariera pe care avea să și-o petreacă toată viața și a fost distribuită în producția Fair Game de pe Broadway în 1957.

Burstyn a ales rolul care a rezonat cel mai mult cu ea de-a lungul carierei sale, declarând „Alice din Alice Doesn’t Live Here Anymore pentru că s-a aliniat cu maternitatea mea, care este rolul meu preferat în viață”.

Burstyn și Scorsese au lucrat împreună la filmul Alice Doesn’t Live Here Anymore din 1974, care a fost prima sa producție hollywoodiană după ce Mean Streets, finanțat independent, l-a desemnat ca fiind un star în ascensiune la Hollywood. Interesant este că Burstyn a semnat pentru rol înainte ca Mean Streets să fie lansat.

Printre laureații anteriori ai premiului, care celebrează contribuțiile aduse la progresul societății prin artă, se numără Angela Bassett și antropologul și activistul brazilian Ivete Sacaramentro, care a primit distincția în cadrul unei ceremonii desfășurate anul trecut în Salvador, Brazilia.

Tilda Swinton, Dame Zaha Hadid și Michael Douglas au primit, de asemenea, distincția, la fel ca Sir David Attenborough, Frank Gehry, Morgan Freeman, Francis Ford Coppola, David Hockney, Zoe Saldaña, Viola Davis și Pharrell Williams.

Citește și