• Amnezia Globală Tranzitorie este o pierdere temporară a memoriei pe termen scurt, adesea legată de evenimente emoționale intense. Persoanele cu anxietate sau depresie sunt mai vulnerabile.
  • O fană în vârstă de 22 de ani, a uitat detalii esențiale ale concertului Taylor Swift din Paris, dar își amintește clar drumul de întoarcere spre hotel.
  • Potrivit Dr. Nathan Carroll, entuziasmul intens este perceput ca stres de creier, afectând codificarea amintirilor.

Cunoscut sub numele de „amnezie globală tranzitorie”, acest fenomen deloc neobișnuit a fost descris în legătură cu evenimente cu încărcătură emoțională. Persoanele cu anxietate sau depresie sunt mai susceptibile, scrie Le Monde.

„Dacă ar trebui să descriu cum m-am simțit, aș spune că acest concert nu a avut loc încă”, spune Guenaëlle, în vârstă de 22 de ani. Și totuși, studenta de la masteratul în achiziții a fost într-adevăr la Arena La Défense, din Paris, pe 9 mai, pentru a asista la evenimentul pe care îl aștepta de aproape un an: concertul vedetei pop americane, Taylor Swift, cântăreața ei preferată.

„Nu-mi amintesc culoarea ținutelor pe care le-a purtat, de exemplu. Pe de altă parte, îmi amintesc fiecare detaliu al drumului de întoarcere spre hotelul meu”, explică Guenaëlle.

Recomandări

IDF BOMBARDEAZĂ
HARRY POTTER E INTERZIS
ZILELE BUCUREȘTIULUI
CE FACI ÎN WEEKEND?
SE SCHIMBĂ LEGEA
TÎLVĂR SCHIMBĂ STRATEGIA

Nu este singura care a trecut printr-o astfel de situație, după Eras Tour, turneul vedetei, care a început în martie 2023 în Statele Unite.

Nu, Taylor Swift nu este o vrăjitoare care își hipnotizează publicul, așa cum susțin unele teorii ale conspirației de pe rețelele de socializare. Există explicații științifice.

Nathan Carroll, psihiatru la Jersey Shore University Medical Center din New Jersey (SUA), apreciază muzica lui Taylor Swift, dar, spre deosebire de unii dintre colegii săi, nu se descrie ca fiind un „Swiftie”, un fan necondiționat.

„Când au mers la concertul ei din New Jersey și mi-au spus a doua zi că au uitat porțiuni întregi din muzica ei, mi-am spus că acest lucru prezintă un interes științific”, explică medicul, care a remarcat și el acest tip de mărturii în mass-media.

În timp ce cerceta literatura de specialitate, a dat peste un sindrom cunoscut sub numele de amnezie globală tranzitorie sau ictus amnezic, care se caracterizează prin pierderea memoriei pe termen scurt.

„Debordarea de entuziasm este resimțită de creier ca un stres, iar acest lucru are un impact asupra capacității sale de a codifica amintirile”, continuă psihiatrul care, împreună cu echipa sa, a scris un articol despre acest val de amnezie globală tranzitorie legat de turneul lui Taylor Swift.

„Memoria noastră este extrem de sensibilă la stres, indiferent dacă acesta provine dintr-o experiență pozitivă sau negativă”, subliniază el.

Creșterea adrenalinei și a cortizolului

Potrivit unui studiu efectuat pe mai mult de 200 de persoane din Argentina, publicat în revista Academiei braziliene de neurologie Arquivos de Neuro-Psiquiatria, acest sindrom este mult mai frecvent la persoanele în vârstă, cu vârste cuprinse între 50 și 80 de ani.

„Se poate compara acest fenomen cu tulburarea de stres posttraumatic. Intensitatea amintirii, suprasolicitarea amigdalei și mecanismele care acționează pentru a codifica memoria emoțională sunt foarte asemănătoare”, spune Yann Humeau, cercetător CNRS la Institutul Interdisciplinar de Neuroștiințe (IINS) din Bordeaux.

Anticiparea extremă poate induce anxietate. Creșterea adrenalinei și a cortizolului, hormonul stresului, poate contribui la acest fenomen. În ultimii aproximativ douăzeci de ani, cercetările privind pierderile de memorie posttraumatică s-au concentrat asupra hipocampusului, o zonă a creierului implicată în special în stres.

Citește și