Gemenii, între mit și adevăr

Gemenii, între mit și adevăr
  • Există gemeni care își induc aceeași stare unul altuia
  • Există și diferențe de personalitate între gemeni
  • Psihologii spun că gemenii au o conexiune aparte încă din pântece

Miturile despre gemeni au câte un sâmbure de adevăr în ele. Se spune că sunt identici atât fizic, cât și emoțional, dar asta e doar o generalizare.

Dacă unul nu se simte bine, nici celălalt nu poate fi vesel. E o regulă în cazul unora, dar nu se aplică întotdeauna. Sunt gemeni care au gusturi și emoții extrem de diferite, de parcă n-ar fi crescut împreună.

Alții au personalități similare. Noi am pus cap la cap părerile unei mame de gemeni și explicațiile unui psiholog, să înțelegem mai bine problema.

Au tot felul de glumiţe, au tot felul de jocuri ale lor. De pildă, când unul dintre ei iubeşte mierea, celălalt nu mai vrea să audă de miere niciodată. De exemplu, când erau la grădiniţă şi băieţelul meu a făcut febră, fetiţa s-a dus la doamna educatoare şi a spus „veniţi repede, că frăţiorul meu sigur are ceva, nu mai vrea să mai mănânce, este puţin trist””, spune Cora Grosu, mama unei perechi de gemeni.

„Se poate crea datorită acestor neuroni oglindă o conexiune diferită la gemeni. Aceşti neuroni oglindă se ocupă cu imitarea. Această imitare prin care noi învăţăm începe chiar din burtica mamei. Vorbim de gemeni care au primit aceeaşi informaţie în intrauterin. În acel context, avem o apropiere foarte, foarte mare care se realizează la nivel mai degrabă emoţional”, explică psihologul Laura Cojocaru.