• Cea de-a 67-a ediție a finalei Eurovision va avea loc sâmbătă, 13 mai, în Liverpool, Marea Britanie.
  • Pe lângă numărul mare de țări europene care participă la concurs, Eurovision 2023 salută Australia pentru al nouălea an consecutiv.
  • Pentru cea de-a 67-a ediție, organizatorul concursului, a decis să permită pentru prima dată telespectatorilor din țările neparticipante să voteze online.

Câștigătorul de anul trecut, Ucraina, nu a putut găzdui finala celei mai mari competiții muzicale din lume, așa că aceasta va avea loc sâmbătă în Marea Britanie. Vor concura 26 de țări și, pentru prima dată, ,,restul lumii” va lua parte la vot, scrie Le Monde.

Este o necesitate pentru fanii divertismentului. Cea de-a 67-a ediție a finalei Eurovision va avea loc sâmbătă, 13 mai, în Liverpool, Marea Britanie. Uite ce trebuie să știți.

O a 67-a ediție regândită

Deși trupa ucraineană Kalush Orchestra a câștigat concursul de anul trecut, în urma unui val de solidaritate europeană după ce Rusia a invadat țara, Ucraina nu poate găzdui Eurovision 2023 pe teritorul său, așa cum se obișnuiește pentru țara câștigătoare.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Astfel, Regatul Unit, care a ocupat locul al doilea în competiția de anul trecut, este gazda celei de-a 67-a ediții în numele Ucrainei, la Liverpool, în nord-vestul Angliei.

Plin de evenimente festive organizate cu ocazia semifinalelor de pe 9 și 11 mai, orașul în care s-au născut Beatles așteaptă 6.000 de spectatori sâmbătă seara pentru a urmări în direct finala. „Eurofanii” vor urmări meciul în M&S Bank Arena, o sală imensă de pe malul râului Mersey, dotată pentru această ocazie cu o scenă de 450 de metri pătrați, care a fost inaugurată de regele Carol al III-lea și regina Camilia înainte de încoronarea lor.

Manifestări sub semnul solidarității față de Ucraina

Această a doua ediție a concursului de la revenirea războiului în Europa se va desfășura din nou sub semnul solidarității cu Ucraina. Ceremonia finalei se va deschide cu un concert al grupului câștigător de anul trecut, Kalush Orchestra, care va interpreta melodia ,,Voices of a New Generation” , în timp ce unii foști candidați ucraineni emblematici ai concursului vor urca pe scenă în timpul tradiționalei parade a steagurilor țărilor finaliste.

În scop simbolic, scena a fost proiectată de Julio Himede, sub forma unei ,,mari îmbrățișări”, ,,deschizându-și brațele pentru Ucraina, pentru spectacolul artiștilor și invitaților din întreaga lume” . Orașul Liverpool, înfrățit cu cel din Odesa, a inaugurat monumentul ,,simbol al speranței” pentru Ucraina: statuia unui bărbat care ține în mână o carte, din care scapă un porumbel cu steagul ucrainean. Deocamdată a fost instalat la Strawberry Field, un fost orfelinat din Liverpool imortalizat în cântecul celor de la Beatles, care a devenit un loc deschis publicului, dar obiectivul este de a-l instala în Ucraina atunci când se va întoarce pacea.

Pentru această ultimă ediție, Ucraina va fi reprezentată de duo-ul electro Tvorchi, a cărui melodie ,,Heart of Steel” aduce un omagiu ,,eroilor” asediului fabricii Azovstal din Mariupol în 2022 și ,,simbolizează forța și curajul” poporului ucrainean. Între timp, Rusia este în continuare exclusă din concurs de la invadarea Ucrainei.

26 de țări finaliste în cursă

Dintre cele 37 de țări participante la cel mai mare concurs muzical din lume din acest an, doar 26 vor concura în finala de sâmbătă.

Semifinalele desfășurate marți și joi au permis calificarea a 20 de țări pentru a se alătura Ucrainei – care se califică automat în calitate de câștigător anterior – și celor ,,cinci mari”: Germania, Spania, Franța, Italia și Marea Britanie, care s-au calificat automat deoarece sunt statele fondatoare ale competiției și cele mai mari contributoare financiare la Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU), care o organizează.

Acestea sunt Suedia, Croația, Elveția, Republica Moldova, Republica Cehă, Israel, Finlanda, Portugalia, Serbia, Norvegia, Albania, Cipru, Estonia, Belgia, Austria, Lituania, Polonia, Australia, Armenia și Slovenia.

Din nou Australia

Pe lângă numărul mare de țări europene care participă la concurs, Eurovision 2023 salută Australia pentru al nouălea an consecutiv. Aceștia s-au calificat joi seară în a doua semifinală.

Această țară, unde Eurovision este difuzat în fiecare an din 1983, a fost invitată de EBU să participe din 2015, datorită popularității programului în rândul publicului australian. Nu este singura țară non-europeană care va participa la ediția din 2023: Israelul, a cărui primă participare datează din 1973, este de asemenea reprezentat.

Suedia și Finlanda, favorite cu ,,Tattoo” și ,,Cha Cha Cha Cha”

Reprezentată de cântăreața Loreen, care a câștigat concursul în 2012 cu piesa ,,Euphoria” , Suedia este văzută ca marea favorită a concursului cu ,,Tattoo” , un cântec de dragoste grandilocvent cu ritmuri electro. Dacă va câștiga sâmbătă, Loreen va deveni a doua artistă care câștigă de două ori Eurovisionul ca interpretă de la lansarea acestuia în 1956, după irlandezul Johnny Logan în 1980 și 1987, supranumit ,,Mister Eurovision” de către fanii concursului.

Finlanda are, de asemenea, aceeași cotă ca și Suedia la casele de pariuri, cu piesa electro frenetică ” Cha Cha Cha Cha” a cântărețului Käärijä, care este recunoscut după bolero-ul său verde neon cu puf care îi arată pieptul gol, ceea ce a făcut ca imaginile cu performanțele sale să fie distribuite pe scară largă pe rețelele de socializare.

Franța reprezentată de La Zarra și cântecul ei ,,Evidemment”

A trecut mult timp de când Franța nu a mai câștigat Eurovisionul: Ultima victorie datează din 1977, cu piesa ,,L’Oiseau et l’Enfant” interpretată de Marie Myriam. Dar în 2021, cântăreața Barbara Pravi a fost aproape de primul loc cu piesa ,,Voilà” , clasându-se pe locul al doilea în concurs.

Încă o dată, o cântăreață cu o voce de excepție va reprezenta Franța în acest an: cântăreața din Quebec La Zarra cu piesa ,,Evidemment” , cu intonații deliberat inspirate de Edith Piaf și un ritm electro-disco. Artista va evolua îmbrăcată într-o uriașă rochie de sirenă din paiete negre, purtând peste 6.000 de paiete și paiete de cristal, pentru o reprezentație scenică în care este ridicată pe o platformă.

În aprilie, artista și-a anulat două concerte la Amsterdam și Londra din ,,motive personale”, care au fost comentate pe larg pe internet în ultimele săptămâni, însă La Zarra a ținut să liniștească publicul francez într-un mesaj publicat recent pe rețelele de socializare, în care a spus că este ,,hotărâtă mai mult ca niciodată să poarte culorile franceze cu mândrie și dragoste” . În Franța, concursul va fi transmis în direct pe France 2, de la ora 21.00, și va fi prezentat de duo-ul emblematic Laurence Boccolini și Stéphane Bern.

Pentru prima dată, ,,restul lumii” poate vota

Timp de peste 60 de ani, concursul s-a bucurat de o popularitate și o longevitate de neegalat. În prezent, acesta are peste 200 de milioane de telespectatori din întreaga lume, iar audiența sa crește dincolo de granițele europene și de țările participante.

Pentru cea de-a 67-a ediție, EBU, organizatorul concursului, a decis să permită pentru prima dată telespectatorilor din țările neparticipante să voteze online pentru semifinalele și finala concursului. Aceste voturi, reunite sub genericul ,,restul lumii” și convertite în puncte, vor avea aceeași valoare ca și voturile unei singure țări participante sâmbătă.

,,Această alegere este mai presus de toate o modalitate de a crea o nouă sursă de bani pentru a finanța mașinăria Eurovision. Chiar dacă această decizie provine din popularitatea pe care concursul a dobândit-o în lume în ultimele decenii, ea nu ar trebui să influențeze votul final al publicului” , a declarat cercetătorul Florent Parmentier, secretar general al Cevipof (Sciences Po Paris) și specialist în Eurovision.

Ca de obicei, pe lângă juriul internațional, telespectatorii din statele participante vor vota prin SMS sau online, dar nu pot vota pentru candidatul care le reprezintă propria țară.

Actrița din Game of Thrones, Hannah Waddingham, printre prezentatori

Însoțită de cântăreața ucraineană Julia Sanina și de cântăreața britanică Alesha Dixon, precum și de Graham Norton, comentatorul istoric al Eurovision în Marea Britanie, actrița britanică Hannah Waddingham va coprezenta finala concursului. Cele trei femei au prezentat și cele două semifinale la începutul acestei săptămâni.

Actrița, care este și cântăreață, este cunoscută mai ales pentru rolul ei din serialul de succes mondial Game of Thrones, unde a jucat rolul Septa Unella.

Citește și

Baschetbalista Brittney Griner a revenit pe teren după aproape 10 luni de detenţie în Rusia: „Mă simt bine”

FOTO. Rochia de încoronare a Reginei Camilla va fi expusă la Palatul Buckingham, vara aceasta

Zeci de republicani din Camera Reprezentanților îi cer lui Biden să facă un test IQ sau să renunțe la cursa pentru 2024