• Iepurele a căpătat semnificații diferite de-a lungul istoriei, cât și la nivel global.
  • Iepurii de câmp au fost venerați în mitologia celtică și sunt înfățișați ca niște animale înțelepte în miturile triburilor native americane
  • Iepurele și Paștele au o strânsă legătură încă din Antichitate.

Povești despre iepurașul de Paște se găsesc în fabulele din Africa Centrală și în figura lui Br’er Rabbit, eroul suprem al vicleniei. Este imposibil să nu vezi iepuri de desene animate – inclusiv Bugs Bunny – urmând și ei această tradiție străveche a meșteșugului animalului, scrie BBC.

Potrivit folclorului din Regatul Unit, vrăjitoarele se pot transforma în iepuri și iepuri de câmp, iar în multe culturi sunt văzute ca vestigii atât de noroc, cât și de ghinion. Iepurii de câmp sunt alergători rapizi și ageri, ceea ce poate explica percepția generală a acestora fie ca fiind vicleni, fie misterioși și obscuri.

Iepurii și fertilitatea

Originile Iepurașului de Paște ar putea fi mai aproape de casă. Majoritatea simbolurilor creștine provin din biblie, deși unele au supraviețuit din culturile de artă ale Greciei și Romei antice.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Biblia oferă atitudini diferite față de iepuri. În cărțile Deuteronom și Levitic, ele sunt denumite animale impure. Cu toate acestea, în Psalmi și Proverbe ei sunt descriși ca având o oarecare inteligență, deși în cele din urmă condamnați ca fiind slabi.

Legătura dintre iepure și Paște

Conform scrierilor Venerabilului Beda, un zeu numit Ēostre era însoțit de un iepure, deoarece reprezenta tinerețea și fertilitatea primăverii. Sărbătorile lui de festival au avut loc în aprilie și se crede în mod obișnuit că prin Ēostre am dobândit numele pentru Paște, precum și tovarășul ei iepure.

Putem stabili cu exacitate cazul despre originile iepurașului de Paște? Problema încercării de a da un răspuns definitiv este lipsa dovezilor, susțin cercetătorii. În afară de Bede, nu există o legătură clară între Ēostre și Paște, iar Bede nu poate fi considerat o sursă directă a religiei anglo-saxone, deoarece scria dintr-o perspectivă creștină. Deși ar putea părea foarte probabil, conexiunea nu poate fi niciodată dovedită cu certitudine, spun specialiștii.