• Rapperul american Macklemore şi-a anulat spectacolul din Dubai din cauza războiului din Sudan.
  • El susţine că autorităţile din Emiratele Arabe Unite finanţează una dintre părţile implicate în războiul care s-a transformat într-un dezastru umanitar.
  • În iunie, EAU au respins acuzațiile de „dezinformare” cu privire la alimentarea conflictului.

Rapperul american Macklemore și-a anulat spectacolul din octombrie din Dubai, Emiratele Arabe Unite, din cauza presupusului rol al țării în conflictul mortal din Sudan. El a declarat că oamenii i-au cerut de luni de zile să anuleze concertul în semn de solidaritate cu poporul sudanez „și să boicoteze afacerile în EAU pentru rolul pe care îl joacă în genocidul și criza umanitară din regiune”, scrie BBC.

Rapperul a citat sprijinul acordat de EAU forțelor paramilitare sudaneze de sprijin rapid (RSF), care au luptat împotriva armatei sudaneze.

„Până când EAU nu vor înceta să înarmeze și să finanțeze RSF, nu voi cânta acolo”, a declarat el într-o postare pe Instagram. Nici orașul Dubai și nici guvernul EAU nu au comentat declarația lui Macklemore.

Recomandări

ISRAELUL ATACĂ HEZBOLLAH
TRUMP: KAMALA HARRIS M-A SUNAT
ATAC ASUPRA HEZBOLLAH
BILLIE VOTEAZĂ CU KAMALA
S-A ALES FUMUL
ELEVII-S GATA, ȘCOALA BA

În iunie, EAU au respins acuzațiile de „dezinformare” cu privire la alimentarea conflictului, afirmând că se concentrează pe atenuarea crizei umanitare din țară. Ambasadorul Sudanului la ONU, Harith Idriss al-Harith Mohamed, a declarat că sprijinul financiar și militar al EAU pentru RSF a fost „principalul motiv din spatele acestui război prelungit”.

Dar EAU au declarat că aceasta a fost o „acuzație ridicolă” venită din partea reprezentantului Sudanului, „care reprezintă forțele armate, una dintre părțile beligerante”. De la începutul luptelor, în aprilie anul trecut, mii de oameni au fost uciși și 10 milioane au fost forțați să își părăsească locuințele.

Războiul a provocat cele mai grave niveluri ale foametei înregistrate vreodată în lume, conform Clasificării integrate a fazei de securitate alimentară (IPC), acreditată de ONU.

Citește și