O supraviețuitoare de la Auschwitz, în vârstă de 102 ani, este pe coperta revistei Vogue Germania

O supraviețuitoare a Holocaustului, în vârstă de 102 ani, a cărei familie a fost ucisă la Auschwitz, este vedeta de pe coperta ediției din iulie-august a revistei Vogue Germania, scrie CNN.

Margot Friedländer, născută Bendheim, s-a născut la Berlin în 1921. Potrivit unei scurte biografii de pe site-ul web al Muzeului Evreiesc din Berlin, Friedländer și-a petrecut prima parte a războiului cu mama ei și cu fratele ei mai mic, Ralph, după ce părinții ei s-au despărțit. Aveau planuri de a fugi din țară, dar în 1943 fratele ei a fost arestat de Gestapo.

Mama lor a înfruntat Gestapo-ul, ceea ce a dus la deportarea ei la Auschwitz împreună cu fiul ei, unde au fost uciși amândoi.

Înainte de a pleca, însă, a lăsat în urmă un mesaj pentru fiica ei, pe care scria: „Încearcă să-ți faci viața.”

Friedländer, pe atunci în vârstă de doar 21 de ani, s-a ascuns, dar în cele din urmă a fost trădată de „prinzători” și a fost trimisă în lagărul Theresienstadt, în Cehoslovacia ocupată pe atunci de naziști, în 1944, potrivit muzeului.

În interviul acordat revistei Vogue Germania, Friedländer a declarat: „Sunt recunoscătoare. Recunoscătoare că am reușit. Pentru că am reușit să îndeplinesc dorința mamei mele. Că mi-am făcut viața”.

Vogue Germania a declarat că s-a întâlnit cu Friedländer de patru ori în acest an și că fotografiile de pe copertă au fost realizate în aprilie la Grădina Botanică din Berlin.

Kerstin Weng, șefa conținutului editorial al revistei, a declarat că tema numărului a fost dragostea, prezentând „piesele lor preferate, oamenii favoriți”. Partea din față a numărului de colecție include cuvântul „love” scris de Friedländer, precum și semnătura acesteia.

Materialul de mai multe pagini, care include numeroase fotografii cu Friedländer, acoperă o serie de subiecte, de la copilăria în Germania nazistă până la angajamentul ei ca supraviețuitoare a Holocaustului în prezent.

„Cea mai pozitivă persoană pe care o cunosc se află pe coperta acestui număr: Margot Friedländer. Pentru mulți, ea este cunoscută ca fiind o supraviețuitoare a Holocaustului. Dar ea nu numai că a supraviețuit naziștilor, ci a depășit și trădarea și pierderea. Ar avea toate motivele să fie amărâtă, dar rămâne deschisă la minte și refuză să ia partea cuiva. Ea se ridică împotriva uitării și pentru umanitate și unitate”, a spus Weng.

„La 102 ani, ea caută să se implice cu tânăra generație și dovedește că dialogul este încă posibil”.

„Duceți povestea mea mai departe”

Friedländer l-a întâlnit pe viitorul ei soț, Adolf, în timp ce se afla în lagărul de concentrare nazist, cu care s-a căsătorit la scurt timp după eliberare.

Cei doi au emigrat în SUA în 1946 și au trăit în New York timp de peste șase decenii. Însă în 2010, după moartea soțului ei, la vârsta de 88 de ani, Friedländer s-a mutat înapoi la Berlin.

De atunci, ea face campanie ca educatoare în domeniul Holocaustului. Eforturile sale neobosite i-au adus numeroase premii, inclusiv Crucea Federală de Merit de primă clasă.

Friedländer a declarat pentru Vogue Germania că a fost „îngrozită” de creșterea populismului de dreapta și de creșterea atacurilor antisemite.

Când a abordat problema societății care devine tot mai polarizată, ea a spus: „Nu priviți spre ceea ce ne separă. Priviți spre ceea ce ne unește. Fiți oameni. Fiți sensibili”.

Recunoscătoare pentru oportunitatea de a transmite mesajul ei, a spus: „Voi veți duce povestea mea mai departe. Ca acest lucru să nu se mai întâmple niciodată”.

Deși are mai mult de 100 de ani, Friedländer nu este cel mai bătrân model de copertă al revistei Vogue.

Anul trecut, Vogue Filipine a ales o artistă de tatuaje în vârstă de 106 ani, numită Apo Whang-Od – cunoscută și sub numele de Maria Oggay – pentru a apărea pe prima pagină a numărului din aprilie.

Exit mobile version